socha sv. Bernarda

Socha na kamenném pilíři je obrácená k městu, bokem k silnici. Z druhé strany probíhá pletivové ohrazení ohraničující sousední pozemek (ovocný sad). Základem objektu je nízké podezdění a dva kamenné stupně - bloky z hrubozrnného pískovce pospojované železnými spojnicemi. Zde je umístěn mohutný hranolovitý pilíř z mušlového vápence na křížovém půdorysu (na hranách vždy dva pravoúhlé ústupky), v horní části završen profilovanou předstupující římsou. Plochy pilíře jsou členěny rytými čtvercovými rámy s vykrojenými rohy. V rámech se nachází nápisy (viz. EL z r. 1970). Pilíř nese vlastní podstavec sochy se střední částí kónickou a vyžlabenou, na přední straně zčásti překrytý znakem rodiny Dačických z Heslova, který je rámován kartuší a korunou. Na podstavci na plintu stojí socha sv. Bernarda v podživotní velikosti. Socha je vyhotovena z kutnohorského pískovce. Světec s krátkými vlasy je oděn do řádového roucha, bohatě řaseného. Má mírně předkročenou pravou nohu, pravou rukou obemyká svislé břevno původního velkého kříže. Přidržuje jej ve výši pasu a přiklání k němu mírně pootočenou hlavu. Levici má nepatrně pozdviženou v úrovni pasu. Předmětem památkové ochrany je socha světce na příslušném pozemku.