litinový kříž

V jižní části intravilánu Padochova se na trojúhelníkovém pozemku ve výseči ulic nachází litinový kříž s kamenným podstavcem. Podstavec umístěný na čtvercové základně tvoří předstupující patka přecházející mohutným konvexním vyžlabením v profilovanou římsu, nad níž se tyčí štíhlý hranolový dřík členěný vpadlinami tvaru vertikálně orientovaného obdélníka s vybranými rohy. Ve vpadlině na čelní straně se nachází minuskulní nápis: Obětován / ke cti a / slávě Boží. / Základ od / Manželú / Jána a / Antonie / Poppa / v Padochově /rokú 1868. //. Podstavec je ukončen římsovou hlavicí profilovanou oblouny a výžlabky a završenou nízkým komolým jehlanem. Z vrcholu jehlanu vyrůstá litinový kříž dekorovaný reliéfními ornamenty fytomorfní podoby (akanty, rozviliny, rozety). Patku kříže tvoří stylizovaná architektura, do níž je vložena reliéfní figura naděla, břevna jsou ukončena tvarem hrotitého trojlistu (završení vertikálního břevna je odlomeno). V místě křížení břeven je zavěšena litinová plastika ukřižovaného Krista nad hlavou doplněná paprsčitou svatozáří. Pod Ukřižovaným je k vertikálnímu břevnu připevněn oválný medailon lemovaný reliéfním věncem, nesoucí původně nápis (povětrnostními vlivy téměř setřen).