kašna

Na mírně svažité ploše horní části náměstí je umístěna nádrž polygonálního tvaru z tesaných kamenných kvádrů. Hladké plochy vnějších stěn jeho hmoty dosedají u země na mírně odstupněný sokl, který vyrovnává okolní terén. Nároží stěn jsou akcentována lizénami, završenými římsovým překladem, který prochází průběžně podél horního obvodu vnější stěn. Do centra bazénu je osazen kamenný hranol. Ve výšce horní úrovně obvodového bazénu má průběžné zdůraznění římsou s plochou, shora zaoblenou profilací. Nad ní jsou na jednotlivých stranách v obdélných vpadlinách umístěny chrliče v podobě maskaronů, nesoucích v závěsu plody hojnosti. Proud vody je do bazénu směrován kovovým nástavcem vloženým do úst maskaronu, jenž na horní a dolní straně přechází do bohatých rozvilin. Vrchol předstupuje před hmotu soklu skrze zdvojený konkávní výžlabek do římsové hlavice. Na ní je s mírným odsazením základu směrem k jádru hmoty osazena socha dívky v lehké, podél těla splývající říze, představující římskou bohyni hojnosti, Zachycena v mírném kontrapostu, s předsazenou levou nohou, drží kytici květin levou rukou na levém boku, dlaní pravé ruky se pak opírá o turnajový štít s ditrichšejnským erbem.