podstavec sochy sv. Václava

Podstavec pro sochu sv. Václava je situován na okraji obce severně od domu čp. 309, orientován čelem k východu. Socha zpodobující sv. Václava jak lisuje víno ve dřevěném džberu (kámen, výška cca 70 cm, polychromie) byla převezena do Regionálního muzea Mělník (expozice českého vinařství) z důvodů nebezpečí odcizení nebo poškození. Kopie sochy je umístěna na Obecním úřadě Dřísy. Materiálem podstavce je kámen, bíle omítnutý. Výška cca 2 m. Základnu kompozice tvoří hranolový, třikrát odstupněný podstavec. Jednotlivé stupně jsou odděleny hranolovou římsou. Na čelní straně prostředního stupně je vyhloubená malá půlkruhově zakončená nika. Na vrcholu podstavce je v současné době osazen kovaný kříž, jehož ramena tvoří rostlinný dekor. Vrchol kříže zdobí okřídlená hlavička putti. Na křížení symbol Krista. Předmětem ochrany je socha sv. Václava (přemístěna) a podstavec na příslušném pozemku.