venkovský dům - rodný dům V. Hálka

Nárožní zděný omítnutý přízemní dům obdélného půdorysu stojí při silnici V od návsi, se vzrostlou lípou před západním průčelím. Jižní průčelí o dvou osách podpírají tři zkosené pilířky. Štítové západní průčelí se soklem je o dvou osách, ve štítě s lisénovým rámcem a dvěma drobnými větracími kruhovými otvory. Uprostřed lichobéžného štítu je osazena kamenná pamětní deska v ozdobném zlaceném rámu s nápisem: Zde se narodil / SLAVNÝ BÁSNÍK ČESKÝ / VÍTĚZSLAV HÁLEK / 5.dubna 1835. . Severní podélné dvojosé průčelí s přesahem střešních trámů člení lisénové rámce. Obdélný okenní otvor rámuje plochá šambrána. Dřevěné jednokřídlé dveře rámové konstrukce jsou osazeny v zárubni na východní straně severního průčelí. K rohu západního a severního průčelí přiléhá krátký úsek ohradní zdi s prolomenou brankou zakončenou segmentovým obloukem. Sedlovou střechu s polovalbou kryjí šindele. Předmětem ochrany je rodný dům Vítězslava Hálka čp. 3 a vymezený pozemek.