vstupní brána s věží

Věž stojí mezi budovami lesní správy panství kláštera, které ohrazují areál kláštera na západní straně, vně areálu je průčelí věže v líci budov, ze strany nádvoří je užší, ale celkově vyšší, než navazující stavby. Je postavená na zhruba čtvercovém půdorysu, dvoupatrová. Průčelí jsou hladce omítána. Půlkruhová válcová klenba průjezdu ze strany nádvoří v líci s jednoduchým kamenným ostěním sledujícím klenbu, s maskaronem v klenáku. Vně areálu je osazen kvádrový pískovcový portál s profilovanou obloukovou archivoltou, na patkách a vrcholu archivolty osazeny čučky, v poli je reliéf se znakem kláštera s opatskými insigniemi, který drží skupina andílků. Na architrávu brány je nápis: „B.Hroznata MartYr InstaVrator septI hVIVs erexIt CornVa saLVtIs nobIs“ (Blahoslavený mučedník Hroznata, zakladatel této sýpky, vztyčil nám parohy spásy), obsahující chronogram 1193, rok založení kláštera. V portálu jsou osazena zdobná dvoukřídlá kovaná vrata. V ose vnějšího průčelí v patře drobné okénko v ostění, pod korunní římsou ciferník hodin. Ze strany nádvoří tři patra po jednom okně. Nad zvlněnou kamennou korunní římsou plechem pokrytá polygonální bochníková báň, vysoká polygonální lucerna a na vrcholu polygonální vrchlík a vysoká hrotnice. Průjezd branou je zadlážděn kamennými deskami (plzeňská dlažba).