muzeum

Neorenesanční budova muzea stojí samostatně v parku na západním okraji městského jádra. Jednopatrová stavba s nárožními rizality je vybudována na čtvercovém půdorysu s vnitřní dvoranou, krytou proskleným světlíkem. Architektonické členění se na jednotlivých průčelích opakuje. Sokl je opatřen kvádrovou rustikou, nad kterou se nad soklovou římsou zvedá pásová rustika přízemí, zakončená mohutnou profilovanou kordonovou římsou, následovanou parapetní římsou oken prvního patra. Budovu zakončují kordonová a korunní římsa nad okny prvního patra. Římsy se oblamují kolem vertikálního architektonického členění. Vstupní průčelí má ve středové části šestiosý rizalit a po bocích další dvouosé ustupující části. Uprostřed rizalitu je osazen polokruhově zakončený portál s mužskou hlavou (Herkula?) v klenáku, ke kterému vede schodiště s pěti stupni. Ostění je několikrát odstupněné, rámované vysokými sokly, na kterých stojí ženská a mužská kariatida s nahou hrudí a anticky řasenou drapérií. Kariatidy nesou ploché hlavice,na kterých spočívá rovné kladí a plochý vlys. Kolem horní části portálu se oblamuje kordonová římsa a nad ní segmentový, rozlomený fronton. V portále jsou osazeny dvoukřídlé dveře v historizujících tvarech, s nadsvětlíkem a skleněnými výplněmi s kovanými mřížemi. Mezi rustikou soklu jsou osazena pravoúhlá okna suterénu. Další okna jsou na rizalitu zakončená polokruhově, na jiných částech budovy pravoúhlá, typu T. V rustice přízemí mají okna vytvořeny klenáky s maskami. V prvním patře jsou opatřena římsovými suprafenestrami na konzolkách a uprostřed rizalitu jsou dvě okenní osy spojeny pod jednu trojúhelníkovou suprafenestru. Vstupní průčelí je završeno sousoším Múzy v antickém šatu se dvěma chlapci po bocích. Boční průčelí jsou devítiosá s jednoosými rizality s pravoúhlým portálem v přízemí,završeným trojúhelníkovou supraportou. Střecha nad jednotlivými křídly je sedlová, na nárožích jehlancová, krytá břidlicí ve vstupním průčelí s vikýři s kulatými okénky. Uprostřed nad dvoranou je kovová konstrukce, nesoucí skleněné tabule, které osvětlují interiér shora.