Černá věž

Černá věž situovaná v JZ rohu náměstí Míru, v jeho nejvýše položeném místě. Věž svým východním průčelím přiléhá k radniční budově, západním průčelím k bývalé jezuitské koleji. Pětipatrová hranolová věž, postavená z lomového zdiva, v nárožích zpevněná tesanými žulovými kvádry, neomítaná. Zastřešena osmibokou jehlancovou střechou se čtyřmi rohovými nárožními věžičkami, krytina měděný plech. Jednotlivá patra oddělují úzké kamenné kordonové římsy. Průjezd na S a J straně otevřený hrotitou okosenou akádou vyzděnou z kvádrů. V patrech úzká obdélná okna střílnovitého charakteru osazená žulovým ostěním s okosenou hranou (na překladu okénka pod 2. římsou letopočet 1553). Ve druhém patře čtvercový novorenesanční orloj, v posledním patře obdélné okno s hrotitým záklenkem (kamenné ostění profilované výžlabkem a postranními pásky) a čtvercový ciferník věžních hodin. Profilovaná korunní římsa asi z kamenných bloků. Na severní fasádě v úrovni přízemí na kvádrech plastické značky cechů, které se na stavbě věže podílely. Kamenické značky patrné také v průjezdu. V pravidelných řadách dochovány čtverhranné otvory po trámech samonosného lešení. Tloušťka zdiva 3 m, výška zdiva k ochozu asi 50 m, celková výška věže cca 81 m.