boží muka

Boží muka stojí zhruba západním směrem od centra města při JV patě kopce Hůrka na okraji lesa. V těsné blízkosti se křižuje několik cest pro pěší. Ve svažitém terénu osazena na lomové podezdívce čtvercová základová deska. Na desce postavený pilíř o čtvercovém profilu; má předsazený soklík s vyžlabenou patkou; na východním boku ryté zrcadlo s obloučkovými okraji na 2 stranách; uvnitř vyrytý nápis s letopočtem 1705 IAN PECHAN KOZIE LVCH Na zbývajících bocích provedeny různé rostlinné reliéfy a nápisy; horní plocha pilíře zakrytá předsazenou deskou s profilovaným čelem. Následuje válcový sloup; profilovaná patka podložená čtvercovou deskou; podobně profilovaná hlavice podložená odsazenou oblou lištou; čtvercový abak. Na sloupu ještě nízký čtyřboký nástavec s reliéfy světců - P.Marie Klatovská, sv. Anna, sv. Martin a sv. Jan Nepomucký; nahoře ukončený polokupolovitě; ve vrcholu železný křížek. Všechny prvky provedeny ze žuly.