městský dům

Dům se nachází v mírném svahu ve střední části Vančurovy ulice v západní řadě zástavby. Zhruba obdélný dvůr, zpevněný kamennými deskami je na severní straně ohraničený hladce omítnutou zdí, na západní straně zdí z lomového kamene. Na jižní straně dvora dvorní křídlo. Dům obdélného půdorysu s delší osou ve směru S-J; 2 nadzemní podlaží, sklepy a půdní vestavba; ve střední části V fasády velice plochý obdélný rizalit. V S polovině dispozice prochází celou hloubkou průjezd; z průjezdu přístupné schodiště do 1. patra, umístěné po S straně a při dvorní fasádě. V 1. patře u schodiště síňka, z níž pokračuje schodiště do podkroví; umístěný zde také vstup na pavlač situovaném podél dvorní (Z) fasády. K S konci dvorního průčelí propojeno krátké cca čtvercové křídlo se 2 nadzemními podlažími. J část dvora zastavěna větším obdélným křídlem; 2 nadzemní podlaží; v 1. patře v S fasádě lodžie. Hřeben sedlové střechy rovnoběžný s ulicí; tašky Bramac; na V straně velké pultové vikýře; krytina stříšek stejná; stěny obložené deskami; po obvodě dřevěná římska; v čele obdélné okénko. Zděné štíty hladce omítnuté; horní plochy oplechované. V fasáda – sokl obložený řezanými kamennými deskami. Korunní římsa zděná s jednoduchým maltovým profilem. Omítky štukové bez členění. V pravé polovině portál do průjezdu; zděné ostění se šambránou a vodorovným nadpražím. Do přízemí ještě 3 obdélné vstupy s omítnutým ostěním a šambránou; na 1 ze vstupů navazuje výkladec. V přízemí 2 větší na výšku obdélná okna; ostění omítnuté se šambránou. V patře 7 na výšku obdélných oken; zděné ostění se šambránou. Ze sklepa v soklu vyúsťují 2 ležatě obdélné větrací otvory; ostění zděné. Z (dvorní) fasáda – omítky štukové bez členění. Portál do průjezdu má zděné ostění a segmentový záklenek. Pavlač v patře nesena 2 zděnými stlačenými arkádami. Shora pavlač krytá přetaženou střechou. V úrovni patra vstup se zděným ostěním. J dvorní křídlo – dvorní fasáda hladce omítnutá a nečleněná; do přízemí na J straně vstup v segmentem sklenuté nice; hladká šambrána; při V okraji v 1. patře vchod na pavlač; zděné ostění se šambránou; nadpraží vodorovné. S dvorní křídlo – sedlová střecha; tašky Bramac; na S široký vikýř; v pohledově lichoběžném čele široké obdélné okénko. Sokl obložený kameninovými pásky. Místo korunní římsy přetažené krokve. Omítky štukové bez členění. Do přízemí vpravo široký vstup s přímým nadpražím; ostění zděné se šambránou. Lodžie má dřevěnou nosnou konstrukci; zábradlí ze železných tyčí; vstup z interiéru spojený s oknem; obdélný se zděným ostěním a šambránou; lodžie shora krytá přesahem střechy. V levé polovině průčelí v přízemí i patře 1cca čtvercové okno; zděné ostění provází šambrána.