městský dům

Objekt stojí v jižní části východní fronty náměstí Míru v mírném svahu. Jednopatrový řatrový podsklepený dům na obdélném půdorysu s dvojicí dvorních křídel, krytý sedlovou střechou, jejíž hřeben je rovnoběžný s uliční čárou. Krytina: tašky esovky. Protáhlý dvorek je na východě ohraničený plnou zdí; delší severní dvorní obdélné patrové křídlo zaujímá celou hloubku dvora, jižní rovněž obdélné patrové křídlo je kratší, na dvorních objektech pultové střechy s eternitovými šablonami. Západní průčelí do náměstí je pozdně barokní o pěti okenních osách se střední osou sdruženou. Sokl mírně předsazený a omítnutý, v nárožích kvádrované lisény. Omítky štukové. V ose přízemí žulový portál průjezdu se stlačeným záklenkem, doplněný soklíky, rytými zrcadly a vrcholovým klenákem s letopočtem 1763; portál rámují pilastry nesoucí zvlněnou nadpražní římsu. V záklenku domovního vstupu barokní mříž s lodí a delfíny. Po stranách průjezdu novodobé výkladce. Patro, od přízemí oddělené kordonovou římsou, je členěno plošnými pilastry s náznaky čabrakových hlavic. Střední osa je oddělena od krajních plošným armováním a průběžnými lisénovými pásy, probíhajícími přízemím a patrem. Pravoúhlá okna patra s plošnými šambránami mají volutová ucha a zvlněné suprafenestry s čabrakovým motivem, volutovými konzolkami a ovály. Podokenní výplně plošné, v obryse zvlněné. Korunní římsa bohatě profilovaná, shora krytá taškami. Ve středním dílu fasády nad římsou půleliptický oblouk provedený ze stejného římsového profilu. Západní průčelí vrcholí volutovým zděným štítem, který zaujímá celou šířku průčelí; plochu štítu dělí lisény a lisénové rámy, v nich trojice kasulových oken s profilovanou šambránou, na bocích a ve vrcholu štítu kamenné koule. Fasády dvorního průčelí dvouosé hladké bez členění, korunní římsa desková s prkenným obložením. Vstup do průjezdu má segmentový záklenek.