městský dům

Rohový dům situovaný v pozvolném svahu ve střední části Krameriovy ulice, jižní fasáda se obrací do Křížové ulice. Za SZ nárožím domu nepravidelný dvůr, ohraničený ze Z a S strany obvodovými zdmi sousedních domů, na východě dvůr z větší části otevřený do ulice (dům, který zde stál z větší části zbořený). Bývalá dvorní křídla při západní a východní straně dvora byla demolována. Nárožní zděný jednopatrový podsklepený dům o 5 x 4 okenních osách na obdélném půdorysu s delší stranou ve směru S-J, krytý sedlovou střechou rovnoběžnou s Krameriovou ulicí, krytina: eternitové šablony. JV nároží v přízemí zpevněno polygonálním pilířem, na který nasedá v patře polygonální arkýř se zvoncovou střechou s lucernou (plech). Omítky fasád hladké. Fasády člení předsazený sokl z kamenných desek, jednoduchý kordon, v nárožích malované pásy, ve střední části jižní fasády obdélné plastické pole s vykrojeným zrcadlem. Korunní římsa více vyložená profilovaná. Jižní průčelí do Křížové ulice vrcholí trojdílným štítem s lehce projmutými rameny, členěným pilastry; střední část se sdruženým oknem v lištové šambráně se segmentovou suprafenestrou završuje trojúhelný tympanon, boční části mají půlkruhově uzavřené niky a segmentové nástavce; v patách štítu osazeny jehlancové ozdoby, ve vrcholu štítu piniová šiška. Jižní čtyřosé průčelí do Křížové ulice má v přízemí 2 obdélné vstupy a 2 výkladcová okna s přímým nadpražím v paspartě; v patře 4 obdélná okna v lištové šambráně s parapetní římsou. Na východním průčelí do Krameriovy ulice vpravo obdélný vstup a dále 4 obdélná okna v paspartě; v patře 5 obdélných oken řešených stejně jako na jižním průčelí, 2. okno zleva slepé. V arkýři 4 převýšená obdélná okna v šambráně s vpadlými parapety, na JV straně místo okna vykrajovaný geometrický ornament.