jezuitská latinská škola

Objekt je situován na jižním okraji Denisovy ulice, svým východním průčelím přisazený k západnímu průčelí jezuitského kostela. Západní průčelí objektu se obrací do Denisovy ulice, jižní do ulice Balbínovy, úzké východní průčelí směřuje do Mírového náměstí. Nárožní zděný třípatrový dům o 9 x 3 osách na obdélném půdorysu s delší osou ve směru S-J, s lehce zaoblenými západními nárožími, krytý valbovou střechou, krytina z eternitových šablon. Na volném severním úseku východní fasády obdélný rizalit, orientovaný do náměstí. Omítky fasád štukové. V JZ nároží provedený vysoký sokl z kamenných kvádrů, ukončený profilovanou patkou. Západní a jižní fasádu dělí ploché kordonové pásy; na západní straně navíc pilastry probíhající přes 3 podlaží, založené na spodním kordonovém pásu, místo hlavic protažené dříky do korunní profilované římsy. V západním průčelí vpravo vysoký obdélný vstup v lištové šambráně; v přízemí 6 vysokých obdélných oken v lištových šambránách s parapetními římsami; jedno z oken vzniklo úpravou barokního portálu – má kamenné stojky se soklíkem a lištou, půlkruhový záklenek a zvlněnou suprafenestru s kartuší. Okna v patrech rovněž obdélná, v 1. a 2. patře v lištových šambránách, v 1. patře s parapetními římsami, střední tři okna 3. patra v západním průčelí ukončena půlkruhově. Jižní průčelí má vlevo obdélný portál s olištovaným žulovým ostěním a segmentem sklenutým nadsvětlíkem. Východní průčelí nečleněné, pouze na okrajích rizalitu pilastry bez hlavic a kordonové pásy; vpravo půlkruhově ukončený konvexní portál se zvlněnou nadpražní římsou.