městský dům

Dům stojí v mírném svahu v severní části Vídeňské ulice a ve východní frontě její zástavby. Po východní straně domu z větší části zatravněný dvůr. Dům zhruba obdélného půdorysu s delší stranou ve směru S-J; V průčelí zhruba uprostřed délky uskočeno; 3 nadzemní podlaží a sklepy. Schodiště do vyšších podlaží situované při V stěně a zhruba uprostřed délky půdorysu. K S části V fasády přiléhá cca čtvercové dvorní křídlo se 2 nadzemními podlažími. Nižší sedlová střecha s hřebenem rovnoběžným s ulicí; na J straně valba; eternitové šablony; komín z režného cihelného zdiva; několik pultových vikýřů s oplechovanými boky; v čelech ležatě obdélné okénko. Na Z straně značí sokl pás odlišného nátěru a na protější straně pás hrubé omítky. Po obvodě zděná korunní římsa se svislým hladce omítnutým čelem (pouze na Z podložená oblounkem a páskem). Štukové omítky fasád postrádají členění. Líc J stěny ve spodní části nápadně šikmý, v jižní stěně probíhá hlavní hradební zeď městského opevnění. S štít zděný, mírně vytažený nad střešní plochu a shora oplechovaný. Z fasáda - uprostřed širší hrotitý portál; omítnuté ostění široce okosené; plochá šambrána. V přízemí 5 na výšku obdélných oken s omítnutým ostěním a plochou šambránou; jedno z okének má menší rozměry. V 1. patře 3 dvojice sdružených oken; na výšku obdélná se zděným ostěním a plochou šambránou. Stejně uspořádáno i 6 oken posledního podlaží; pouze o něco menší; ostění omítnuté se šambránou. Do sklepa ústí v pravé polovině 2 ležatě obdélné otvory s omítnutým ostěním. J fasáda - přízemí bez oken. V 1. patře 4 na výšku obdélná okna s plochou šambránou a zděným ostěním. Ve 2. patře 5 o něco menších, ale jinak stejně řešených oken. V fasáda - vpravo do přízemí hrotitý portál se zděným ostěním a odrazníky; před širší nika se segmentovým záklenkem. V přízemí 2 na výšku obdélná okna se šambránou. V 1. patře 3 podobná okna. V posledním podlaží stejný počet o něco menších obdélných oken; šambrány stejné. S fasáda - ve volné V části 2 na výšku obdélná okna v 1. a 2. patře; zděné ostění. Dvorní křídlo - nižší sedlová střecha s valbou na V; eternitové šablony; na J vikýř s valbovou plechovou stříškou a 2 obdélnými okénky v čele. Sokl značí pás hrubé omítky. Korunní římsa zděná s šikmo podseknutým čelem. Omítky fasád hladké a nečleněné. Na J straně v přízemí 3 a v patře 2 na výšku obdélná okna; ostění zděné se šambránou. Ve V fasádě 2 shodná okna v přízemí i patře. Na S pouze malý větrací otvor.