městský dům

Dům stojí v mírném svahu nedaleko západního konce Plánické ulice a na její severní straně. V SZ rohu parcely malý obdélný dvůr. Nevelký dům lehce obdélného půdorysu s delší stranou ve směru S-J; 2 nadzemní podlaží a obytné podkroví. K V části S fasády připojeno cca čtvercové dvorní křídlo. Sedlová střecha má hřeben rovnoběžný s ulicí; na V hřeben zalomený k S; krytina z vlnitých tašek; na J straně 2 vikýře; na pultových stříškách stejné tašky; boky oplechované; v čele čtvercové okénko. Na Z straně střecha ohraničená obvodovou stěnou sousedního domu. J fasáda - sokl není. Korunní římsa zděná s jednodušším maltovým profilem. Omítky štukové. Jednoduchá kordonová římsa. V patře 3 pilastry; spodní okraje mají posunuté od kordonové římsy; hlavice čabrakové s páskem; nad hlavicemi průběžný plochý pás. V přízemí 3 obdélné vstupy s různě hlubokým omítnutým ostěním. V levé části průčelí do přízemí na výšku obdélné okno; ostění zděné. V patře 4 na výšku obdélná okna; ostění omítnuté s lištovou šambránou; pod parapetní římsou obdélný rámec; v horních rozích ucha se závitnicemi; vrcholové klenáky protažené až ke korunní římse. Na fasádě původně umístěn obraz P. Marie Klatovské.