městský dům

Dům stojí v pozvolném svahu v severní části Vídeňské ulice na její východní straně. Půdorys domu obdélný s delší stranou ve směru S-J; po výšce objekt rozdělený na 3 nadzemní podlaží a sklepy; podkroví upraveno na bydlení. Schodiště umístěno ve středním traktu při dvorní (V) fasádě. Sedlová střecha má hřeben rovnoběžný s ulicí; tašky esovky; několik střešních oken. Střecha ohraničená obvodovými stěnami sousedních domů. Nad střední částí Z fasády zděný a hladce omítnutý štít; po výšce rozdělený 2 etážovými římskami s jednoduchou štukovou profilací; půdorysně pak dělený polygonálními polosloupky na 5 polí; ramena křivkovitě zvlněná a oplechovaná; uprostřed na výšku obdélné okénko se segmentovým záklenkem a zkoseným omítnutým ostěním. Z fasáda - korunní římsa zděná, mírně vyložená a bez profilace. Omítky štukové. Mezi přízemím a 1. patrem plochý kordonový pás; od něho jde na S konci nárožní liséna, na níž navazuje pod římsou pás. Zhruba uprostřed lehce hrotitý portál; žulové ostění profilované oblounky a výžlabky; profilace dole vybíhá z šikmých trojhránků a ve vrcholu záklenku se přetíná; při prahu odrazníky. V levé části fasády široký obdélný vstup s výkladcem; ostění zděné. V pravé polovině ještě širší vstup s vodorovným nadpražím; ostění omítnuté. Do přízemí ústí okno při pravém okraji fasády; cca čtvercové s půlkruhovým záklenkem a zděným ostěním; okolo vpadlá pasparta. V 1. patře 6 na výšku obdélných oken; ostění omítnuté se šambránou. Ve 2. patře stejný počet cca čtvercových oken; omítnuté ostění se šambránou a parapetní římsou. V fasáda - mírně vysazená korunní římsa zděná, lehce vyžlabená. Omítky štukové bez členění. Ve všech podlažích na výšku obdélná nebo čtvercová okna s nečleněným zděným ostěním.