radnice

Radnice se nachází při západním konci jižní fronty zástavby náměstí Míru v pozvolném svahu, ze západní strany k ní přiléhá Černá věž. Třípatrový podsklepený nárožní dům na obdélném půdorysu o 5 (6) x 5 okenních osách, krytý sedlovou střechou s prejzy. Uprostřed hřebene osmiboká věžička, završená lucernou a jehlancovou stříškou s makovicí (plech). Severní, východní i západní průčelí vrcholí několikaetážovými štíty, v levé části jižního průčelí mělký rizalit, završený obdobným štítem. Fasády člení předsazený sokl (na severním průčelí z kamenných desek) a zděná korunní římsa, v místě štítů shora chráněna taškami. Omítky fasád štukové, na západní a jižní straně s psaníčkovými sgrafity, na severním průčelí malby s figurálními a rostlinnými motivy a českými psanými texty. Okna obdélná se žulovým ostěním. Štíty zděné, hladce omítnuté, po výšce dělené římsami na jednotlivé etáže, doplněné opět sgrafitovou výzdobou; ramena štítů složená z konkávních a konvexních úseků a chráněná žulovými bloky; v ústupcích osazeny vázové ozdoby. Severní průčelí do náměstí má novorenesanční fasádu, zakončenou zděným tříetážovým štítem s letopočty 1559 a 1924, v jehož vrcholu je osazena socha nesoucí znak; přízemí člení pásová bosáž, patra se sgrafitovou výzdobou. V 1. patře v levé polovině 2 půlkruhově ukončené vstupy s kamennými záklenky provázenými lištou s bobulemi, vedoucí na balkón a na lodžii. Balkon na kamenných konzolách má plné kamenné zábradlí s reliéfní výzdobou. V ose severního průčelí raně barokní půlkruhově ukončený portál; na stojkách žulového ostění stylizovaná reliéfní výzdoba, v klenáku uvedeno popisné číslo a nahoře nápis.