kostel sv. Jiří

Na návsi v jádru obce situovaná jednolodní, přibližně orientovaná (osa JZ-SV) stavba s převýšenou mohutnou lodí obdélného půdorysu, na kterou navazuje nižší výrazně odsazený presbytář s polygonálním závěrem, při jehož S straně je vztyčena subtilní hranolová věž vyrůstající z nízké hmoty přístavku protáhlého obdélného půdorysu přiléhajícího k S průčelí presbytáře od kouta odsazení od lodi až téměř k jeho závěru zahrnujícího schodištní útvar ke vstupu do věže, hlubokou niku vstupu do podvěží a depozit; z J strany presbytáře pak vystupuje hranolová sakristie. Střecha lodi je sedlová, presbytář je kryt sedlovou střechou nad závěrem přecházející v polygonální půljehlan, blok S přístavků k presbytáři kryje střecha pultová, J sakristie je zastřešena valbově s námětky, věž kryje dvoustupňová stanová střecha s námětky završená hrotnicí s makovicí a křížem. Průčelí lodi a presbytáře člení nárožní pilastry a lizénové rámce završené obloučkový vlysem a dále profilovaná kordonová římsa oddělující podstřešní zónu kladí završenou profilovanou korunní římsou. Štítové vstupní průčelí lodi dělí střední rizalit sevřený dvojicí pilastrů, jejichž profilované římsové hlavice jsou součástí korunní římsy nesoucí trojúhelníkový štít. V polích vymezených lizénovými rámci jsou prolomeny půlkruhově zaklenuté okenní otvory a v případě nižší etáže štítového průčelí také niky zaklenuté konchami; otvory jsou opatřeny profilovanými ústupkovými šambránami. Trojosé štítové vstupní průčelí je v nižší etáži prolomeno 2 nikami a uprostřed v ploše rizalitu půlkruhově zaklenutým portálem podoby bramantovského okna s profilovanou archivoltou s klenákem na pilířcích s římsovými hlavicemi, v horní etáži 3 půlkruhově zaklenutými okenními otvory, z nichž střední v poli rizalitu je větší. Ořímsovaný štít, jehož tympanon je lemován obloučkovým vlysem, je prolomen nikou zaklenutou konchou, jejíž parapet tvoří redukovaný rizalit ukončený profilovanou římsou, který zasahuje do spodní části plochy štítu. V nikách štítového průčelí se nachází polychromované sochy sv. Floriána a sv. Vincence, v nice štítu socha Panny Marie. Boční průčelí lodi jsou prolomena 4 + 4 půlkruhově zaklenutými okenními otvory, boční průčelí presbytáře 1 na S straně a 2 na straně J, sakristie půlkruhově zaklenutým okenním otvorem bez architektonického členění na J straně. S útvar přiléhající k presbytáři je na S dlouhém průčelí členěném rizalitem prolomen zleva pravoúhlým vstupem na schodiště k věži, v ploše rizalitu segmentově zaklenutou hlubokou nikou, do níž je vložen vstup do podvěží a pravoúhlým okenním otvorem bez architektonického členění; bočí stěna schodištního útvaru je valeně podklenuta. Hladká průčelí věže završená profilovanou korunní římsou jsou prolomena obdélnými střílnovitými okénky a výše na všech čtyřech stranách lomeně zaklenutými okenními otvory v hlubokých špaletách; pod korunní římsou se opět na všech stranách nachází kruhové ciferníky hodin. Interiér lodi je zaklenut 4 poli placek na půlkruhově vyklenutých pasech vybíhajících z římsových hlavic přízedních polopilířů překrytých pilastry, presbytář je zaklenut identicky 3 poli placek na pasech, v polích placek jsou však patrné lunetové výseče patrně starší valené klenby, závěr presbytáře tvoří koncha prolomená za oltářem mohutnou lunetovou výsečí. Sakristie je zaklenuta valeně s pětibokými výsečemi, podvěží valeně s nestyčnými výsečemi, depozit nízkou segmentovou klebou. Vstupy z presbytáře do J sakristie a S podvěží umožňují pravoúhlé portálky s hladkým kamenným ostěním, nad vstupem do sakristie je stěna lodi prolomena zaslepeným lomeně zaklenutým otvorem s hlubokou profilovanou zkosenou špaletou. V 1. patře věže se nachází kamenný, lomeně zaklenutý portálek vstupu do půdního prostoru nad depozitem. Drobná střílnovitá okénka na vnějších stěnách věže se na vnitřní straně nachází v částečně zaslepených větších otvorech přibližně tvaru trojlistu. Materiál: zděná omítaná stavba s dřevěným krovem a dřevěnými výplněmi otvorů, střešní krytinou všech střech stavby je taška – bobrovka