zájezdní hostinec

V centru obce je v blízkosti silnice při křižovatce rozložena přízemní stavba ve tvaru písmene L. Průčelí na sv. je koncipováno na osu s mírně představeným rizalitem, do něhož je osazen vstup do objektu, flankovaný po obou stranách hmoty stavby vždy křídly s dvojicí oken. Na sev. straně navazuje na linii objektu přízemní stavba pův. hospodářské přístavby s polopatrem. Průčelí na jv. je v přízemí čtyřosé, v polovině směrem k nároží se v navýšeném štítě nachází další dvojice oken. Plastické uspořádání fasády zachovává na obou stranách nárožní stavby jednotnou horizontální linii osazení okenních os, dosedajících na původně zřejmě průběžnou podokenní římsu. Obdobně je z velké míry patrná destrukce původně jednotné linie nasazení horní hrany průběžného soklu, který opticky, spolu s mírně zesílenou patou stavby, vyrovnával nerorovnost okolního terénu. Uspořádání prolomených okenních os, lemovaných plochými rámy se zaoblenou hranou a akcentovaných plastickými suprafenestry segmentového tvaru, v centru s vegetabilním motivem pětičetného listu, doplňují v meziokenní ploše osově uspořádané slepé okenní rámy. Jejich plastické rámovaní sestupuje směrem dovnitř, na obou bocích je ve střední linii traktováno šesticí pásků, a na vnitřní hranu rámu navazuje vpadlina se zaoblenými ploškami. Plochu rizalitu flankují po bocích bosované pilastry, dosedající na hranu soklu a nesoucí římsové hlavice, přecházející po bocích do plastického orámování trojúhelného štítu. Pravoúhlý vstup s dvojicí schodů rámují na bocích linie skládaných penízků a vertikálně probíraná vyložená římsa s deskovým zakončením, nad kterým se vypíná zaoblený tympanon s konvexně-konkávně-konvexní linií zaobleného rámu. Jeho vnitřní plocha se strukturovanou omítkou nese stylizovaný lichtenštejnský erb. Fasáda v linii meziokenního pásu hladká, horní pás dotýkající se horní hrany oken přechází přes okraj s opakujícím se půlkruhovým vykrojením do plochy hrubě strukturované omítky, sahající ke korunní římse. Profilovaná korunní římsa sestává ze zaoblení lemovaného perlovce, jenž přechází konvexně k okraji sedlové střechy. Organicky navazující hmota hospodářské budovy na sev. straně je oddělena plochou lezénou dosedající na plochý sokl a nesoucí ve výšce dosavadní korunní římsy profilovanou kordonovou římsu, nad níž se vypíná hmota polopatra. Neuspořádané osy otvorů jsou zčásti provázany s plochými obdélnými otvory polopatra, jež nejspíše respektuje původní uspořádání 1 až 4 osy. V přízemí mu odpovídají na již. straně prolomený vstup, nad 2. a 4. osou umístěná plochá obdélná okénka - 4. zaslepeno. Ve 3. a 5. ose jsou v přízemí osazena novodobá obdélná okna. Tektonika fasády přebírá celoplošně typus strukturované omítky; okna přízemí rámuje podokenní římsa s čabrakami po stranách a profilovaným pravoúhlým rámem. Okna polopatra ve stejném tektonickém uspořádáním jsou osazena do úseků ploché omítky, kterou akcentuje dvojice zaoblených čtvrtkruhů ze strukturované omítky pod podokenní římsou.