nacistické popraviště s památníkem

Bývalé nacistické popraviště s památníkem v prostoru bývalé vojenské střelnice, u Spáleného lesa, vpravo od silnice, na obdélném prostranství. Obdélný prostor sypaný kamenivem, v závěru památník. Na stranách sypaného prostranství po pěti betonových jehlancích. V příčné středové ose, mimo sypaný prostor stojí nevysoký trubkový dvouramenný stožár. V závěru sypaného prostranství před hliněným valem stojí na užším kamenném soklu rozměrná kamenná leštěná deska, s bočními vzhůru se rozšiřujícími stranami. V čelní stěně vsazeny tři kamenné desky. Ve střední ose deska čtvercová po obvodu zlaceně orámovaná s majuskulním zlaceným nápisem: / NA VĚČNOU PAMĚŤ / ČESKÝCH VLASTENCŮ / ZDE POPRAVENÝCH / NĚMECKÝMI FAŠISTY / 31.V. – 3.VII. 1942 / ČEST JEJICH PAMÁTCE /. Na stranách čtvercové desky po jedné obdélné podélné desce složené ze tří částí. Desky zlaceně orámované, se jmény popravených. Nápisy majuskulní zlacené. Ve střední podélné ose blíže k památníku zapuštěn obdélný kamenný sokl, po obvodu s kamennou hranolovou balustrádou. Původně na soklu trojice nad sebou umístěných obdélných mosazných desek: na horní byl reliéf malého státního znaku, na střední majuskulní nápis ZDE DALI SVÉ ŽIVOTY ZA VLAST / NAŠI MUČEDNÍCI A HRDINOVÉ / ZEMŘELI, ABY DRUZÍ MOHLI ŽÍT; na spodní desce reliéf Čsl. válečného kříže a letopočet 1939-1945 (krajní desky byly odcizeny v roce 2004, střední deponována). Od roku 2005 na soklu osazena obdélná deska z leštěného kamene, ve středu s majuskulním zlaceným nápisem: / V ROCE 1942 / ZMĚNILI FAŠISTÉ / TOTO MÍSTO V POPRAVIŠTĚ / VZPOMEŇME / ŽIVOTŮ ZDE ZMAŘENÝCH /. Nad nápisem zlacený český státní znak.