socha Herkula

Na čtvercové základně hranolový čtyřboký sokl se zaoblenými hranami. Stěny soklu členěny sekanou linií s ujmutými rohy, které vymezují střední pole, v nichž jsou nízké reliéfy s mytologickými náměty. Sokl akcentován úzkou profilovanou římsou a ukončen výraznou zaoblenou římsou. Na ní, na čtvercovém plintu, socha muže v aktu v mírně podživotní velikosti, stojícího v lehkém kontrapostu s nakročenou pravou nohou a stojnou levou nohou. Pravou rukou se Herkules opírá o sukovitý kyj a levici skrývá za zády. Přes levé rameno dekorativně přehozen plášť ze lví kůže, splývající na zádech až k zemi a v přední části je akcentován lví tlapou. Herkulova hlava pootočena pohledově vpravo, rysů staršího muže s výraznými kadeřavými vousy a očima hluboko posazenýma s mohutnými nadočnicovými oblouky. Hluboká vráska protíná hrdinovo čelo. Na hlavě kapuce pláště vytvořená ze lví hlavy. Vzadu na podstavci nápis: ANO MDCCCXXXVII. Mělké reliéfy na soklu představují mytologické náměty: na přední straně je vyobrazena scéna únosu královské dcery Rhey Silvie bohem války Martem. Následuje výjev: Odpočívající Venuše, milenka Martova. Na východní straně následuje scéna: Mars, v římské mytologii také bůh zemědělství, obětuje bohu lesů, pastvin a stád Panovi a poslední výjev na jižní straně zobrazuje boha války Marta odpočívajícího po boji u lesa.