socha Herkula

Na čtvercové základně hranolový sokl s projmutou středovou částí. Stěny soklu jsou členěny sekanými tvarovanými rámy, uprostřed kruhový medailon s reliéfem zobrazujícím hrdinský čin Herkula pronásledující arkadského jelena. Boční kruhové medailony jsou ponechány bez reliéfů a zadní strana podstavce hladká. Sokl ukončen vyloženou profilovanou a zaoblenou římsou, na níž je posazen plintus sochy muže v aktu v nadživotní velikosti v mírném kontrapostu s uvolněnou pravou nohou lehce položenou na skalisku. Stojná levá noha vytváří mírný esovitý pohyb figury. Herkules má levou ruku zalomenu za zády, kde přidržuje plášť ze lví kůže, jehož jedna tlapa obtáčí pravý bok a kryje rozkrok. Pravou rukou přidržuje na ramenou nesený kyj. Lví kůže splývá od hlavy u pravého ramene přes záda k levému boku, kde je ukončena hlavou lva s otevřenou tlamou. Tělo je zobrazeno se zdůrazněnou muskulaturou. Herkulova hlava s pohledem stočeným doprava s vousy a kudrnatými vlasy.