socha Fauna

Na čtvercové základně hranolový čtyřboký sokl se zaoblenými hranami. Stěny soklu členěny sekanou linií s ujmutými rohy, které vymezují střední pole, v nichž jsou nízké reliéfy s mytologickými výjevy. Na římse, na čtvercovém plintu, socha muže v aktu v mírně podživotní velikosti, stojícího s překříženýma nohama v lehkém esovitém prohnutí se stojnou pravou nohou. Postava se levým ramenem opírá o vysoký kmen stromu, na kterém má přehozen plášť se lví hlavou. Obě ruce spojeny před ústy, pravděpodobně v minulosti držely píšťalu. Hlava s kadeřavými vlasy lehce skloněna směrem k píšťale, pohledově vlevo. Na přední straně soklu mytologická scéna: Pan pronásledující nymfu Syrinx do rákosí. Na severní straně následuje výjev z mytologie, kde Hermes (Merkur) hraje na flétnu a Pan naslouchá jeho líbezné hře. Na zadní straně hranolového soklu žádostivý Satyr bojuje s nymfou Syrinx. Námět jižního výjevu je dokončením Panova příběhu, kdy sedí na skalisku u řeky a řeže rákosí. Amorek stojící opodál hraje na flétnu.