městský dům s altánem

Volně stojící skupina dvou objektů s obytnou a částečně provozní částí, spojených spojovacím traktem v ulici U Zvonařky. Součást pův. většího areálu se zaniklými továrními budovami. Objekt postaven 1896-8 patrně na místě starší stavby jako representativní obytný objekt. Nárožní obytný objekt s válcovým arkýřem s věžičkou, obrácený hlavní fasádou ke svahu. Architektonicky náročně řešená fasáda s portálem v uličním průčelí. V objektu je zachována řada prvků původní výzdoby a členění interiéru vč. nástropních maleb na schodišti a obytných místnostech, zčásti připisovaných Ludvíku Maroldovi, který v tomto objektu bydlel. Na hraně terasy bývalé zahrady pod objektem polygonální zděný altán se stanovou střechou, uvnitř klenuté schodiště. Vynikající příklad celku representačního obytného objektu, doplněného slohově jednotnou provozní budovou, mimořádně hodnotný i svou dochovanou uměleckou a umělecko řemeslnou výzdobou.