boží muka

Boží muka se nachází zhruba 50 m za východním okrajem vesnice; situované při křižovatce cest na Velhartice a Hlavňovice; od okraje vozovky posunuté kolem 5 m; založené na vodorovné zatravněné ploše, v těsné blízkosti po J a S straně roste mladší lípa. Boží muka složená ze soklu, pilíře a kapličkového nástavce. Sokl má tvar kvádru o obdélné základně, nahoře ukončený šikminou. Pilíř vysoký zhruba 1,5 m a v profilu lehce obdélný, všechny strany po celé výšce lehce konkávně prohnuté a rámované rytým obdélným zrcadlem (vyjma zadní-východní strany). Pilíř kryje předsazená deska s profilovaným čelem. Kapličkový nástavec má oproti pilíři mírně redukovaný obvod, každá strana nástavce je ukončená nahoře půlkruhem odsazeným v patkách, v každém čele provedena mělká vpadlina se stejným ukončením. V západní vpadlině reliéfní křížek a v ostatních provedeny 3 mělké otvory (dva v dolních rozích a jeden při vrcholu). Ve vrcholu nástavce křížek z plochého železa. Materiál žula.