venkovský dům

Přízemní okapově orientovaná usedlost, situovaná na jižní straně návsi. Čelní průčelí je zalomeno vlevo rizalitem, který tvoří předsunuté žudro s hřibově tvarovaným vstupem s dřevěnou brankou do podsíně, kryté polovalbovou střechou. Objekt z nepálené hlíny s charakteristicky se zužujícími se zdmi směrem ke koruně. Obytná část s průjezdem v uliční části je kryta sedlovou střechou krytou doškem. Na západní část uličního křídla navazuje hloubková hospodářská část s chlévy a komorou. Dvorní hospodářská část je opatřena arkádou se segmentovými a půlkruhovými oblouky. Uliční průčelí je tvořeno předsunutým žudrem se vstupem, „výzorníky“ a větracími otvory ve štítu žudra, které sloužilo jako komora/sýpka. Komora tzv. lepencová je přístupná po žebříku a rozkládá se nad žudrem. Čelní fasáda je tvořena trojicí dvoukřídlých oken s šesti tabulkami. V pravé části uličního průčelí jsou situována dřevěná vrata do průjezdu, který je otevřen do dvora, na průjezdovou část navazuje ohradní zeď. Objekt má zachovanou dispozici černé kuchyně mezi síní a jizbou, kam ústí i malé větrací okno. Dále byly zachovaný a obnoveny plastické interiérové hliněné omítky, dekorované trámové stropy, ve světnici ještě na konci 20. století stála původní kachlová kamna. Obnovena byla fasáda pomocí plastické hliněné omítky tzv. Murlu s hladkou modrou podrovnávkou. Hloubkový hospodářský dvorní trakt na východní straně byl tvořen chlévy a komorou. U záhumení cesty byla ještě v průběhu 19. století situována stodola, která není zachována. Nově byl ke dvornímu traktu přistavěn objekt s pultovou střechou.