kaple Panny Marie Vranovské

Na návsi v jádru bývalé samostatné obce Nosálovice situovaná jednolodní, neorientovaná stavba (osa Z-V) obdélného půdorysu s odsazeným půlkruhovým závěrem a hranolovou čtyřbokou věží předsazenou před hlavní průčelí. Loď kryje sedlová střecha přecházející nad presbytářem v půljehlan, věž jehlancová střecha s vrcholovou hrotnicí , makovicí a dvouramenným křížem. Hlavní (východní) průčelí věže je na osu prolomeno vstupním otvorem s půlkruhovým záklenkem, který flankuje dvojice pilastrů s kompozitními hlavicemi, jež vynáší úseky kládí a roztržený segmentový fronton s reliéfem trůnícího Boha Otce. Do cviklů jsou zasazeny okřídlené hlavičky andělů. Nad vstupem je na osu prolomena nika s konchou rámovaná plastickou špaletou s okrajovou lištou, ušima a parapetní římsou. Zvonové patro je prolomeno čtyřmi okenními otvory se segmentovým záklenkem, které chrání dřevěné lamelové okenice. Severní a jižní průčelí věže je prolomeno malými pravoúhlými okenními otvory, které osvětlují schodiště. Fasádu věže člení průběžný sokl a podstřešní vysazená římsa, boční pole pilastry. Boční průčelí kaple jsou prolomena 3 + 3 okenními otvory se segmentovým záklenkem. Fasády rytmizuje předstupující sokl, pilastry a podstřešní vysazená římsa. Apsida závěru je na osu prolomena oválným okenním otvorem. Interiér lodi s presbytářem završuje valená klenba, závěr koncha, podkruchtí je plochostropé. Materiál: Zděná cihlová omítaná stavba s dřevěným krovem a dřevěnými výplněmi otvorů, střechu věže kryje plech.