dům

Dům, tzv. Fotrovsko, leží v jihovýchodní části Železného Brodu, v místní části Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice, komorochlévního typu, světnice i komorový díl s dvoutraktovým uspořádáním. Přízemní objekt na obdélném půdorysu, k zadní části východního průčelí přistavěn obdélný bedněný přístavek, /pavláčka/. Objekt není podsklepen. /dům s pravou dispozicí/. Interiér: Světnice v obou traktech roubená, s povalovým stropem, s dvojicí příčně kladených stropních trámů se středním - podélně kladeným průvlakem. Mezitraktová příčka (rovnoběžná se štítovou stěnou) postavena v šířce stropního trámu. V místě původní pece (v severovýchodní čtvrtině síně) trámy omítnuty, strop s rovným omítnutým podhledem (s fabionky). Síň zděná s rovným, hladce omítaným trámovým stropem, ve střední části - na pravé straně za dveřmi do světnice je postaven široký komín. Naproti vstupním dveřím jsou dveře na pavláčku (síň je z obou stran průchozí). Na levé straně síně je umístěno schodiště do krovu. Ze síně vedou do obou zadních traktů samostatné dveře (do chléva i komory). Komorový díl vyzděn z lomového kamene, oba díly zaklenuty valenou klenbou. Exteriér: Hlavní jižní štítové průčelí dvouosé; na zděné podezdívce roubená stěna s dvojicí oken, nárožní vazby roubeny na rybinu, přesahující zhlaví stropních trámů s profilací (řezbou). Štít domu dvouetážový, dvouosý; spodní díl v šířce oken horizontálně členěn vyřezávanou římsičkou, bednění obou částí stejné - ve středním poli svisle bedněný, krajní pole bedněna klasovitě. Horní pole bedněno klasovitě, s dvojicí kulatých průduchů. Bednění s krycími lištami, pole štítu lemována vyřezávanými lištami, mezietážová s obloučkovým vlysem, mezi etážemi profilovaná římsa. Štít ukončen valbičkou, záklopové prkno s datací a nečitelným textem. Okna v přízemí obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková, lemována profilovanou dřevěnou šambránou, s parapetní římsou, osazena v líci (okna jsou v dalších průčelích stejná). Okna štítu obdélná, jednoduchá, jednokřídlá, jednotabulková, osazena v líci, lemována vyřezávanou dřevěnou šambránou, v horní části štítu dvojice kulatých průduchů. Vstupní západní podélné průčelí tříosé, s pohledově uplatněným roubením, v části světnice s dvojicí oken, u vstupních dveří na zděné přizdívce podpůrný sloupek, který zároveň slouží jako stěnová kleština. U dveří je pohledově uplatněna vazba roubené mezitraktové stěny. Ve středním dílu vstup do domu, dveře jsou osazeny v trámkových zárubních, přičemž překlad tvoří profilovaná dřevěná římsa, nad níž je malé obdélné na šířku položené okénko - nadsvětlík. Dveře jsou obdélné, jednokřídlé, rámové s dřevěnými výplněmi, vyskládanými z kosmo a šikmo kladených profilovaných prkének; kříž rámu s rybinovým spojem. Rám tvoří líc dveří, na rubu jsou dveře svlakové s vnějšími pásovými křížovými závěsy, svislá část s půlkruhovými koncovkami. Zadní komorochlévní díl zděný hrubě omítnutý s jedním malým obdélným větracím průduchem. Zadní severovýchodní štítové průčelí zděné, zabíhající do svahu, zadní štít jednoduše svisle bedněn. Východní podélné průčelí se zděnou podezdívkou a roubenou stěnou světnice, s jedním oknem, následně je k domu přistavěn z části zděný, bedněný přístavek, který pokračuje po celé délce domu (kratší průčelí s dvojicí malých okének, podélná část přístavku, která vypadá jako besídka, se vstupem do síně domu). Krov hambalkový s jednou, centrálně umístěnou stojatou stolicí. Střecha sedlová s námětky, kryta pásy lepenky, s valbičkou v jižním štítu. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven na počátku 19. století, po roce 1808 (dle archivu: "Roku 1808 koupil Josef Preisler od obce místo pro vystavění domku za 24 zlatých"). Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/. Dochované konstrukce (roubení) i detaily (vstupní dveře se zárubněmi, profilace zhlaví trámů) pochází pravděpodobně z doby výstavby domu. Pravděpodobně ve druhé polovině 19. století byla střecha domu pokryta břidlicí, po polovině 20. století (v 70. letech) byly provedeny některé stavební úpravy domu např. pokrytí šindelové střechy lepenkou, v 80. letech odstranění některých přístavků na východní straně domu. Dům byl ušetřen podstatných stavebních zásahů 2. poloviny 20. století.