dům

Objekt je situován ve střední části památkové rezervace při ústí Zahradnické ulice na prostranství s kašnou. Ze západní a východní strany domu vede na prostranství u kašny dvojice menších uliček. Nepravidelná obdélná parcela je situována v mírném svahu mezi zmíněnou dvojicí uliček, dům je delší osou orientován ve směru Z-V. Stavba je založená na obdélném půdoryse se vstupním zhruba čtvercovým přístavkem k jižnímu průčelí. Exteriér: Jedná se o přízemní zděnou stavbu se sedlovou střechou, krytou azbestocementovými šablonami, vstupní jižní přístavba je zastřešena sedlovou stříškou, navazující na hlavní střechu cca 1 m nad okapem. V severní střešní rovině je ve střední partii těsně pod hřebenem umístěn komín z režných bílých cihel a střešní výlezové okno. Vstupní jižní průčelí je čtyřosé s dvouosým vstupním přístavkem. Okna jsou novodobá jednoduchá dvoukřídlá (plastová), vyklápěcí a otevíravá, osazená na vnitřním líci. Okna mají parapety opatřené omítkou a překryté plechem. Okno v krajní levé ose na vstupním přístavku je menší obdélné jednokřídlé. Omítky jsou rovněž novodobé, stříkané, cementové s šedým odstínem a bílými vystouplými prvky lizénových rámců a okenních šambrán. Východní boční průčelí je v přízemí dvouosé (okna jsou shodná s okny jižního průčelí) a ve štítě rovněž dvouosé s mírně obdélnými dvoukřídlými okny dělenými na čtyři stejně velké tabulky a osazenými na vnitřním líci, profilovaný kamenný parapet je neomítaný. Mezi okny je hluboká půlkruhově ukončená nika se zasklením v dřevěném rámu s plechovým parapetem a stříškou. Rám, křídlo a plechové doplňky jsou opatřeny výrazným žlutým nátěrem. V nice je umístěna porcelánová soška P. Marie Pomocné. Nad nikou je ve vrcholu menší obdélné půlkruhově ukončené okénko s jednoduchým zasklením v plastovém rámu. Omítka a členění fasády je shodné s jižním průčelím. Severní průčelí je tříosé, s jedním oknem blíže levému okraji a dvojicí oken v pravé polovině. Krajní okna jsou shodná s již popsanými průčelími. Střední okno je čtvercové jednoduché dvoukřídlé, osazené na vnitřním líci. Okno je umístěno v horní polovině někdejšího vstupního portálu, jehož spodní polovina je zazděná tenkou omítanou příčkou. Portál je tvořen pilastry s toskánskými hlavicemi a stlačenými obloukem s klenákem na vrcholu. Na klenáku je nápis s datací 1829. Portál je opatřen bílým nátěrem s žlutou linkou okrajové profilace a orámování klenáku. Fasáda je shodná z již popsanými průčelími, pouze v soklové části se liší obkladem z hnědočervených dlaždiček. Západní průčelí je dvousé obdobné jako východní. Pouze okna ve štítě jsou jednoduší a chybí nika a okénko ve vrcholu. Díky terasovitému odskoku terénu do přilehlé uličky je na dům přilepena v úrovni suterénu a spodní části přízemí zděná garáž s dvoukřídlými plechovými vraty. Přístup do interiéru byl odepřen. Dispozice je patrně trojdílná, se střední síní, velkou světnicí v pravém (západním) dílu a menší komorou v levém (východním) dílu. Sklep je umístěn patrně pod světnicí. Přístup do sklepa a podkroví je pravděpodobně ze síně. V r. 1899 byla z jižní části síně vydělena prostora kuchyně. Stavební vývoj: Zděný dům z 1. pol. 19. stol. (1829). Autor není znám. Vzhled objektu znehodnocen řadou úprav, zejména v 80 - 90. letech 20. století. Parcela domu byla zastavěna nejpozději v 80. letech 18. stol. Původní, patrně dřevěný dům byl přestavěn v r. 1829 (viz. datace někdejšího vstupního portálu), avšak ještě r. 1843 je na stabilním katastru vyznačen žlutě, tedy jako spalný. Kdy byla provedena přestavba na zděný dům, není známo, zcela jistě proběhla ve 2. pol. 19. stol. V r. 1899 byl zbořen starý komín a vystavěn nový nízký, tzv. ruský, zazděn vstupní portál k severu a místo vchodu zřízeno okno a ze síně byla vydělena kuchyně. V r. 1902 bylo provedeno odvodnění cesty, neboť při větších deštích byl zatápěn sklep domu. Voda byl svedena do kanálku u kašny. Kolem r. 1950 byla provedena výměna oken (původní dvojitá šestitabulková za jednoduchá dvoukřídlá?) a nejpozději v této době přistavěno vstupní zádveří. Před r. 1966 byl střešní plášť tvořen v jižní části břidlicí a v severní části plechem. Další výměna oken a výměna dřevěných podlah za škvárobetonové byla provedena kolem r. 1971. V r. 1986 bylo zamítnuto majiteli navržené zrušení památkové ochrany. Stav domu byl velmi zchátralý. V r. 1989 byla provedena výměna krytiny za azbestocementové šablony, výměny klempířských prvků a oprava omítky. V r. 1999 byla v rozporu se závazným stanoviskem Okresního úřadu v Jablonci n. N. provedena výměna oken za nová jednoduchá dvoukřídlá (plastová).