barvírna

Dům č.p. 57 stojí na severním okraji Železného Brodu v celkem izolované poloze na ostrůvku mezi potokem Žernovníkem a krátkým bývalým náhonem. Ke stavení přiléhá pravoúhle poschoďový přístavek v přízemí zděný, v prvním patře roubený s pavlačí se štíhlými klasicistně profilovanými sloupky. Dnešní podoba domu je srostlicí dvou hmot. První tvoří jádro přízemního domu se širokou na všechny strany předstupující sedlovou střechou s bohatou lomenicí a malou podkrovní světničkou vystupující ze střešní roviny na SZ straně, druhou hmotou je kolmé patrové křídlo se zděným přízemím a roubeným patrem ze tří stran lemovaným pavlačí, také se sedlovou střechou. K SV průčelí přiléhá malý novodobý patrový přístavek. Hmotovému řešení odpovídá dispozice, která se rozpadá na dva relativně samostatné celky. Kolem SV, JV a části JZ průčelí probíhá pavlač, součástí jejího zábradlí jsou profilované sloupky uchycené (a v JV průčelí nesoucí) k okapovým vaznicím. Vstup na pavlač je z horní síně, jednoduchými svlakovými dveřmi. Krov: v přízemní části vaznicový, jeho konstrukci tvoří dvojitá stojatá stolice nesoucí jednotlivé vazby s dvojicemi hambalků, v podélném směru je krov zavětrován pásky. Dodatečnou úpravou byly přidány (zhruba nad stěnami přízemí) vaznice, které převzaly zatížení konců krokví na stropní trámky. Součástí prostoru krovu je horní síň, ze které vychází chodba do vlastní půdy. Krov patrového křídla má obdobnou konstrukci. Zhruba pod síní je valeně klenutý sklep z lomového kamene, schody v bedněné části zápraží. Roubený statek čp. 57, zvaný Na Bělišti, přízemní roubené stavení na obdélném půdorysu krytém sedlovou střechou pokrytou břidlicovými šablonami. JZ hlavní štítové průčelí na vysoké zděné omítnuté podezdívce dvouosé, původní roubení dnes nahrazeno dřevěným horizontálním obkladem (imitujícím roubení), mezi dvojicí oken jsou prkna opatřena svislými sloupky. Dvojice oken v průčelí, okna jsou obdélná dovukřídlá čtyřtabulková osazená v líci dekorována bohatě vyřezávanou šambránou. Štít domu s bohatě členěnou lomenicí, ta je horizontálně členěna do tří polí, spodní pole dále svisle členěno do šesti částí, z nichž dvě krajní pole bedněna svisle, čtveřice vnitřních polí bedněna klasovitě na střední sloupek. V horní části navazují krycí lišty bednění na dekorativní obloučkovou lištu. Střední pole dekorované kuželkovou balustrádou tzv. kočičí procházkou. Mezi jednotlivými kuželkami je osazena čtveřice malých obdélných jednotabulkových okének bez členění. Horní část štítu členěna do čtyřech částí, krajní pole bedněna střechovitě, vnitřní klasovitě na střední sloupek, který je tvořen svazkem lišt. V horní části štítu dvojice malých obdélných větracích okének. Štít zakončen valbičkou, na záklopovém prkně je nápis „ Léta Páně 1807 dne 6. Juni tento dům je vyzdvižený s pomocí Boží a nákladem pana Jana Brožka, souseda zdejšího a mistra čestného řemesla koželužského. Mistr tesařský Jan Šída z Jesennýho. Tovaryši jeho též tam ocat.“ JV vstupní podélné průčelí je čtyřosé, východní osou je vstup, vlevo od vstupu je zápraží, bedněné od úrovně terénu do výšky zábradlí, před vstupem jsou betonové schody. Vpravo od vstupu je zápraží bedněno na celou výšku (nad vlastním zdivem). Trojice oken je obdélná, okna a jejich dekor jsou totožná s předcházejícím průčelím. Na východě navazující patrová část domu je trojosá, v přízemí hladce omítnutá. V krátké boční části s jedním oknem a v jižní části východního křídla s trojicí okenních os. Okna jsou obdélná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková. Okna s kamennými parapetními římsami a štukovou šambránou. Téměř celé toto křídlo je lemováno pavlačí, zábradlí pavlače mírně předstupuje před zdivo přízemí (svisle bedněné s obloučkově vyřezávaným patrem pod madlem a vyřezávanou lištou na dolním okraji). Okna v patře (v roubené části) jsou obdélná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková lemovaná jednoduše profilovanou dřevěnou šambránou. V levé boční straně je jedno okno v jihovýchodní štítovém průčelí této boční části jsou tři okenní osy. Jihovýchodní štít s námětky, lomenice horizontálně členěna do tří polí, spodní pole jednoduše svisle bedněné, v horní části zakončené dekorativní obloučkovou lištou, střední pole s trojicí téměř čtvercových okének (jejichž šířka udává šířku celého pole), které je také jednoduše svisle bedněno a zakončeno horní obloučkovou lištou. Horní pole svisle dále členěno do tří polí, střední pole svisle bedněné s malým okénkem v horní části, dvojice krajních polí bedněna střechovitě. Štít zakončen valbičkou (kuklou), vyskládanou z dřevěného šindele. SV průčelí je ve svém členění shodné s pravou částí průčelí JV, ve střední části vystupuje v přízemí zděný (v patře bedněný) přístavek, část pavlače vpravo od přístavku je uzavřena vloženým oknem mezi zábradlí a okapovou vaznici. SZ průčelí - severní část (zadní štítové průčelí patrové části domu); v přízemí hladce omítnuté s asymetricky umístěnou trojicí okenních os, roubení patra dvouprstorově uspořádané v pravé i levé části dvojice oken. Okna jsou obdélná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková, lemována dřevěnou šambránou a s parapetní dřevěnou římsou. Štít horizontálně členěn do tří polí, spodní pole jednoduše svisle bedněné s trojicí menších obdélných okének ve spodní části, střední a horní pole bedněná střechovitě na střední sloupek. Každé z polí vždy mírně předsazeno předcházejícímu. Jižní část SZ průčelí, ve střední části je zděné hladce omítnuté přízemí, v patře vestavěná zděná světnička, hladce omítnutá s dvojicí oken, štít horizontálně členěn do dvou polí, zakončen valbičkou. Spodní pole bedněno svisle, horní střechovitě na střední sloupek. Jižní část, v šířce jedné okenní osy zděná v části světnice roubená s jednou okenní osou. Sedlové střechy kryté břidlicovou krytinou.