dům

Dům č.p. 29, zv. Teprovsko, stojí v severní části Železného Brodu, podélnou vstupní stranou orientován rovnoběžně s hlavní Jabloneckou ulicí, přičemž hřeben sedlové střechy je situován kolmo k místní křižovatce tvaru písmene Y, přímo do jejího středu; jihozápadním směrem. Hlavní štítové průčelí je orientováno jihozápadně, podélná vstupní strana severozápadně, zděný přístavek je na jihovýchodní straně a zadní štítové průčelí je na severovýchodě. Jde o přízemní roubenou chalupu na půdorysu písmene T, se zděnou přístavbou výměnku, sedlovou střechou s kabřincem a zápražím, které je na vstupní podélné straně. Objekt je podsklepen ve střední části - pod síní; sklep je obdélného půdorysu zaklenut valenou klenbou. Chalupa má v zásadě trojdílnou dispozici komorového typu, pravé dispozice, přičemž střední vstupní díl má oproti pravému dílu (světnici), zhruba poloviční šířku. Třetí komorový díl je v podstatě uspořádán dvoutraktově, v přední části, vlevo od vchodu, je roubenou příčkou oddělena komora. Druhá, zadní část síně byla pravděpodobně síní pro výměnek. Roubení je provedeno jednoduchým nárožním plátem; aby trámy nevybočovaly, byl v tomto spojení provléknut roubík z tvrdého dřeva. Síň je v zadní části zaklenuta pruskou plackou v místech původního topeniště, později byla na pravé straně část vyzděna a byly zde zabudovány dvě kovové nádrže (kotle) na ohřev vody. V levé části síně je vystavěn nový komín. Hlavní šítové průčelí (jihozápadní) je členěno do dvou okenních os. Přízemí je roubené, trámy jsou v celém přízemí natřeny červenou, vymazávky ve spárách potom bílou barvou. Bíle natřená jsou také dvě obdélná okna, osazená v líci, s dřevěnou šambránou a masivní parapetní římsou s oblými rohy, která přesahuje šířku okna. Okna jsou dvojitá dvoukřídlá vnější čtyřtabulková, s členěním do T, vnitřní potom šestitabulková. Roubené přízemí je odděleno od štítu jednoduše profilovaným trámem, s řezbou na hraně (ozubem). Štít má lomenici bedněnou - členěnou do dvou horizontálních polí pásem, vertikálně dvěma okenními osami a zakončený kabřincem. Spodní pás zabírá necelou polovinu výšky štítu, je svisle bedněný s krycími lištami. Dole je štít ukončen zdobnou lištou s vlnovkovým motivem. Tatáž je na zakončení širší části horního pole štítu. Dvě okénka jsou jednoduchá čtvercová jednotabulková a jsou umístěna symetricky na osu štítu, pod zdobnou lištou horního pole. Krycí lišty jsou nahoře zakončeny „obloučkovým vlysem“, přerušeným pouze již zmíněnými okénky. Štít je natřen hnědou, krycí lišty potom bílou barvou. Horní štítové pole je klasovitě bedněno, u středu, téměř pod kabřincem, jsou dva kulaté větrací otvory. Kabřinec je pak vyskládán z tří řad šindele. Záklopové prkno je dnes prázdné. Hlavní vstupní podélná stěna (západní) je členěna čtyřmi osami. Bráno od jižního nároží, první dvě osy jsou okenní, následují vstupní dveře a další okenní osa; toto okno je o něco širší, nežli ostatní totožná okna. U posledního okna je z roubení vyveden provizorní plechový komín. Okna jsou osazena v líci s masivními parapety. Vstupní dveře do síně jsou rámové, se čtyřmi obdélnými kazetovými výplněmi, vsazeny do zárubní. Severní průčelí - je dnes zastavěno přístavbou dřevěné kolny, která je svisle obedněná, s pultovou střechou s mírným sklonem, která sahá asi do 1/3 štítu domu. Přístavba kolny je obdélného půdorysu, přístupná dveřmi ze síně. K východní podélné stěně je na severovýchodě kolmo přistaven zděný přístavek se sedlovou střechou, štít je obedněný. Tento přístavek je v přízemí zděný a v patře dřevěný, svisle obedněný. Je postavený na ustupujícím svahu, proto má v přízemí vysokou zděnou, hladce omítnutou podezdívku. V hlavním štítovém průčelí jsou zde zasazena dovnitř dvě obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, šestitabulková okna. Okna jsou lemována štukovými šambránami, parapetní římsy jsou profilované; natřené šedou barvou. Mezi okny je výklenek - nika, kde byla pravděpodobně umístěna socha světce. Štít je členěn do dvou horizontálních pásů, spodní část je jednoduše svisle bedněna s krycími lištami, v horní části jsou dvě čtvercová jednoduchá, jednotabulková okna. Horní díl je členěn střechovitě, na střední osu, obě pole jsou ukončena obloučkovou lištou. Ve vrcholu štítu je vyskládán z dřevěného šindele drobný kabřinec. Štít i krycí lišty jsou namořeny hnědou barvou. Na jižní boční straně je jedno stejné okno jako v průčelí přístavku. V jihovýchodní podélné části je v roubení světnice dvojice oken, stejných jako v průčelí domu. Mezi roubením a přístavkem je vyzděná část, do které jsou mimo elektroinstalační plechové skříňky, osazeny i svlakové dveře s vyříznutým, téměř čtvercovým okénkem, umístěným v horní části dveří. Střecha je sedlová, pokrytá šindelem. Interiér: Strop světnice, která je v pravém dílu, má tři stropní trámy s okosením a zdobnými vruby. Záklop tvoří prkna na sraz s krycími lištami. Dveře do světnice jsou jednokřídlé, rámové s výplněmi. Podlaha je prkenná. Asi 1,5 metru od síňové stěny stojí litinová kamna na pevné palivo. Síň zabírá téměř celou druhou část domu, podlaha je z části vybetonována, pouze kolem vstupu (poklopu) do sklepa jsou kameny. Strop má rovný omítaný podhled. Na druhém konci síně jsou pozůstatky původní kuchyně, která je zaklenuta pruskou plackou na dvou klenutých pasech. Naproti hlavním vstupním dveřím, jsou v části kuchyně další dveře. (Síň je přístupná z obou stran). U stěny síně, na rozhraní původní kuchyně a stěny zděného přístavku je vystavěn nový tahový komín. V levé části síně je původní roubená komora, dnes využívána jako kuchyňka. Ze síně se do ní vstupuje zárubněmi, dnes bez dveří. I zde jsou v bezpečné vzdálenosti od roubené stěny umístěna litinová kamna. V prostoru síně, za komorou, jsou další dveře v roubených zárubních, které vedou do dřevníku. Za nimi je umístěno dřevěné žebříkové schodiště s prkennými stupnicemi, které vede do krovu domu. Vstup do zděného přístavku (výměnku) je dveřmi ze síně, dveře jsou vedle svlakových dveří, které vedou ze síně ven. Okna v této části jsou v interiéru zasazena do segmentových záklenků, v průčelí a na pravé straně, na levé straně je umístěn výklenek (nika). Tato světnička má dva stropní trámy a prkennou podlahu. Krov je stejně jako celá střecha nový, dvojice krajních krokví je pouze spojena hambalkem, prostřední krokve ve středu střechy jsou zpevněny hambalkovou stolicí. Podlaha je prkenná. Jednoduchý hambalkový krov je také nad zděnou částí.