vila M. Gröbeho

Neorenesanční vila M.Grőbeho byla postavena v letech 1870-74 podle projektu A. V. Barvitia. Interiery byly dokončovány ještě na počátku 80. let. Vila je položená ve svahu a obklopená širokou vyhlídkovou terasou. Vila má obdélný půdorys, na severní straně s pilířovým portikem v šířce pěti os s balkonem s kuželkovým zábradlím. Na jižní straně jsou v krajních osách dva sloupové portiky s ionskými sloupy. Všechny portiky jsou ještě na fasádě rámovány bosáží, která je rovněž na nárožích. Fasáda vily je řešena na principu postupného odlehčení: Přízemí pokrývá bosáž, 1. patro pásování, 2. patro má fasádu hladkou. Pod střechou obíhá okolo celé budovy široký malovaný vlys. Vlys je složen ze dvou typů polí - na ose jsou pole s modrým pozadím s postavičkami putů, vykonávajícími různé zemědělské práce (sklizeň oblí, vinobraní, apod.). Při krajích jsou pole vyplněna neorenesanční ornamentikou s motivy váz s rozvilinami, s gryfy, festony, girlandami a pod. Vila má nízkou valbovou střechu s přesahujícími krokvemi s dekorativními konzolkami. Interer: honosná neorenesanční výzdoba interieru se částečně dochovala, a to ve dvou loggiích při jižní fasádě, část stropu ve vstupní hale, mramorové schodiště a malířská a plastická výzdoba ve schodišťové hale 2. NP (kazetový strop se šestiúhelnými kazetami, ilusivní malba závěsu a pole s neorenesanční ornamentikou....).