dům

Dům stojí severovýchodně od Malého náměstí, ve střední části VPR Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice komorového typu, komorový díl (původně s dvoutraktovým uspořádáním) dnes bez dalšího členění. Přízemní objekt na obdélném půdorysu, k severozápadnímu průčelí přistavěna obdélná, zděná přístavba. Objekt je z části podsklepen pravděpodobně pod středním dílem. /dům s levou dispozici/ Interiér: Světnice domu roubená, s povalovým stropem, s dvojicí stropních trámů s okosením; roubení pohledově uplatněno v exteriéru i interiéru, stěnové kleštiny jižní stěny s ližinou, na kterou jsou opřeny stropní trámy. Ve štítovém průčelí (západním) je ližina obou sloupků průběžná, v délce trámů roubené stěny. Část severní stěny světnice vyzděna. Síň v přední části roubená, s povalovým stropem, s jedním stropním trámem, v jihovýchodní části síně je umístěno schodiště do podkroví. Ze síně vedou do všech traktů samostatné dveře. Zadní část síně vydělena, plackou zaklenutá, zděná černá kuchyně, v jejímž severovýchodním rohu je vestavěn novodobý tahový komín. Komorový díl s roubenými stěnami, s povalovým stropem a s jedním stropním trámem, z původního dvoutraktu zůstal pouze vrchní trám původní roubené příčky. Exteriér: Hlavní západní štítové průčelí dvouosé; na vysoké zděné podezdívce /sahající až k okenním parapetům/, roubená stěna s trojicí stěnových kleštin, nárožní vazby překryty svislými prkny. Štít domu dvouetážový a dvouosý; spodní díl svisle bedněný, horní pole bedněno střechovitě s krycími lištami, spodní etáž ukončeny lemovací lištou s obloučkovým vlysem. Štít rozšířen o jedno trojúhelníkové pole nad zděnou přístavbou, bedněno svisle s krycími lištami. Okna v přízemí obdélná dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková - lemována hladkou dřevěnou šambránou, osazena v líci (okna jsou v celém domě stejná). Okna štítu obdélná jednoduchá jednokřídlá čtyřtabulková osazena v líci - lemována jednoduchou dřevěnou vyřezávanou šambránou. Vstupní jižní podélné průčelí roubené, v jihozápadní části dvojice oken světnice, roubení s trojicí stěnových kleštin. Ve středním dílu v trámkovém portálu osazeny novodobé rámové dveře se čtveřicí dřevěných a čtveřicí prosklených výplní. Roubená stěna mezi světnicí a síní s vazbou roubení na rybinu (pohledově uplatněna na levé /jižní/ straně) u portálku dveří. Na pravé straně ode dveří /severní/ je pohledově uplatněna vazba roubené traktové příčky mezi síní a komorou. V jihovýchodní části okno komory. Východní štítové průčelí dvouosé; na zděné podezdívce /sahající až k okennímu parapetu/, roubená stěna, nárožní vazby provedeny na rybinu. V severní části zděná podélná přístavba. Štít domu dvouetážový a dvouosý; spodní díl svisle bedněný, horní pole bedněno střechovitě s krycími lištami, spodní pole ukončeno lištou s obloučkovým vlysem. Štít rozšířen o jedno trojúhelníkové pole nad zděnou přístavbou, bedněno svisle s krycími lištami. Severní podélné průčelí zděné, nečleněné. Krov novodobý, vaznicový s dvojicí stojatých stolic a s vrcholovými kleštinami. Střecha sedlová s námětky, kryta šedými eternitovými šablonami. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven zřejmě na konci 18. století, postaven pravděpodobně jako celoroubený. Dle archivu: "První zmínka k roku 1801, kdy koupil Antonín Šefr, nový měšťan z Jeřmanic, od Josefa Wolfa, mistra obuvnického dům se zahradou za 50 zl." Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/. Dochované konstrukce (roubení a klenba černé kuchyně) pochází pravděpodobně z doby výstavby domu. Pravděpodobně ve druhé polovině 19. století bylo roubení opatřeno stěnovými kleštinami, k domu byla na severovýchodní straně přistavěna zděná přístavba /chlév?/. Na počátku 20. století byla patrně zvednuta střecha na severní straně - a protažena až nad zděnou přístavbu, čímž došlo k úpravě a rozšíření východního štítu o další trojúhelníkové pole. Po polovině 20. století pokračují stavební úpravy domu, např. zásadní výměna oken (v roce 1964), po roce 2000 zrušení roubené mezitraktové příčky komorového dílu, proříznutí velkého okna do druhé komory, odstranění původního krovu, rozšíření severní zděné přístavby na celou délku domu, deformace a zjednodušení při zhotovení replik obou štítů.