dům

Dům stojí východně od Malého náměstí, ve střední části VPR Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice komorového typu, světnice i komorový díl s dvoutraktovým uspořádáním; s kolmo napojeným přístavkem ve střední části jižního průčelí. Přízemní objekt na obdélném půdorysu s obdélným přístavkem, zápraží na severní straně domu. Objekt je z části podsklepen ve středním dílu, pod části síně. /dům s pravou dispozici/ Interiér: Světnice dvoutraktová, s dřevěným záklopovým stropem s trojicí stropních trámů. Štítová stěna roubená, na vysoké zděné podezdívce, ostatní stěny zděné, interiér omítnutý. Síň zděná, s trámovým, záklopovým omítnutým stropem. Ze síně vedou do všech místností vstupní dveře; síň je průchozí z obou stran. V síni - v severovýchodním nároží je umístěno schodiště do podkroví domu. Komorový díl v obou traktech zděný, komora v severovýchodním nároží s jedním stropním trámem, komory plochostropé, omítnuté. Sklep je obdélný zaklenutý valenou klenbou. Exteriér: Hlavní západní štítové průčelí dvouosé - roubená stěna na vysoké zděné podezdívce /sahající až k okenním parapetům/, mezi okny se stěnovou kleštinou, nárožní vazby /nároží/ překryty svislými sloupky. Štít domu dvouetážový, dvouosý svisle bedněný s krycími lištami. Okna v přízemí obdélná dvojitá dvoukřídlá šestitabulková osazena v líci (okna jsou v celém domě totožná). Okna štítu téměř čtvercová dvojitá jednokřídlá čtyřtabulková, osazena v líci. Severní vstupní podélné průčelí zděné, v části světnice se dvěma okny - ve střední ose vstupní dveře /novodobé jednokřídlé rámové s kazetovými výplněmi/. V severovýchodní části domu okno komory. Východní štítové průčelí zděné, hladce omítnuté - bez okenních os, štít je dvouetážový a jednoduše svisle bedněný s krycími lištami. Jižní podélné průčelí z části zděné, v jižní části světnice jedno okno, následně na dům navazuje zděná přístavba s pultovou střechou a okenními osami v rytmu 1-3-1 /1-krajní boční stěny/. (mezi přístavbou a domem je možná v domě zachována původní roubená stěna domu) Okénka přístavby jsou téměř čtvercová dvojitá dvoukřídlá dvoutabulková - osazena v líci. V jihovýchodní části domu - za přístavbou s dveřmi do síně. (Síň je průchozí a přístupná z obou podélných průčelí). Krov nebyl v době dokumentace přístupný. Střecha sedlová s námětky, kryta šedými eternitovými šablonami. Přístavba s pultovou střechou krytou pásy měděného plechu. Stavební vývoj: Dům byl na této parcele postaven pravděpodobně po polovině 18. století, čemuž by odpovídalo položení domu v "čele" řadové zástavby Horské ulice, která začala být zastavována. (dle archivních pramenů bylo v původním štítu umístěno záklopové prkno s datací 1754) Zachycen je na mapě SK z roku 1843, dům vyznačen žlutě /spalný materiál/. Protože dům prošel totální rekonstrukcí, mohl se z doby výstavby zachovat pouze sklep. (Úpravy interiéru, postupné přezdívání původních roubených zdí od konce 19. století. Přístavba postavena patrně ve 2. polovině 19. století /na SK z roku 1843 ještě není zanesena/, původně jako pavlač, později byly přistavěny další hospodářské přístavky (např. kolem roku 1900 kurník), které byly později odstraněny a upraveny do dnešní podoby). Novodobé úpravy v některých trendech (vyzdívání roubení) pokračovaly i v první polovině 20. století, tehdy byla také provedena úprava /zjednodušení/ štítu domu. V 60. letech byla k jihovýchodní straně parcely, v těsné blízkosti domu, přistavěna zděná garáž. Pro trvalou neúdržbu domu byl na počátku 90. let v havarijním stavu, v polovině 90. let byla provedena rekonstrukce domu, který byl ve hmotě sice zachráněn, ale autentických prvků bylo dochováno poměrně malé množství. V 2. polovině r. 2004 byla dokončena úprava podkroví, včetně zobytnění a osazení 4 střešních oken do Horské ulice a 2 směrem k faře (v rozporu s rozhodnutím Měú).