slovanské hradiště "Na šancích"

Ostrožné hradiště trojúhelníkového půdorysu se nachází poblíž severního okraje vsi nazývaný Na Šancích. Úpatí příkrého západního a severozápadního svahu omývá říčka Modla, kterou ostrožna (320 m n. m.) převyšuje o 30 metrů, jižní a jihovýchodní svah je terasovitě zvlněný. Plošina ostrožny se čím dál prudčeji svažuje ve směru osy severovýchod - jihozápad. Areál trojdílného hradiště o celkové rozloze 3,2 hektaru byl opevněn po celém obvodu, hlavní strategický význam však měly tři obloukovité prohnuté valy přetínající příčně ostrožnu a chránící ji proti snadnému přístupu od severovýchodu. Vnitřní val je nejkratší a spolu se středním valem je již téměř rozorán - oba fortifikační pásy mají dnes podobu terénních vln. Nejlépe dochované je opevnění vnější, dosahující výšky asi 2 metry. Jedná se o torzo hradby široké původně asi 5 metrů, s čelní kamennou zdí mocnou 86 cm, k níž zevnitř přiléhal systém dřevěných roštových komor vysypaných hlínou a drobným kamením. Zadní stěna hradby byla konstruována z vodorovně uložených klád. Před hradbou byl 9 metrů široký příkop. Obdobnou konstrukci měly i oba vnitřní příčné valy. Zkoumané příkopy před středním a vnitřním valem byly rovněž téměř 9 metrů široké, 2,2 až 2,5 metru hluboké a měly ploché dno, do kterého byly pro větší obranyschopnost zaraženy kůly. Opevnění člení hradiště do tří nestejně velkých areálů. Největší plochu zaujímal vnější areál o rozměrech asi 180 x 110 metrů, rovinatý, pouze mírně se svažující k severozápadu. Střední areál je nejmenší (zhruba 60 x 120 metrů) a nejvýše položený, na západním okraji se začíná výrazněji svažovat. Vnitřní areál o rozměrech 110 x 80 metrů se silně svažuje směrem k hrotu ostrožny. Nejvíce osídlenou částí hradiště byl vnější areál v severní části s rozměry 180 × 110 metrů. Byly v něm odkryty zahloubené stavby s ohništi, zásobní jámy, kůlové a srubové nadzemní stavby. Střední areál má rozměry 60 × 120 metrů a vnitřní 110 × 80 metrů. Součástí hradiště bylo také raně středověké pohřebiště. Archeologický výzkum odkryl bránu vnitřního prostoru. Tvořila ji úzká ulička vytvořená protažením hradby směrem dovnitř areálu. Nad vstupem do uličky stála dřevěná věž. Jedním z nálezů v prostoru brány je železný čep se dvěma panty pro zavěšení vrat.