zájezdní hostinec

Areál zájezdního hostince čp. 1 stojí v centru města, na jižní straně Husova náměstí. Tvoří jej vlastní zájezdní hostinec čp. 1 s dvorem na východní straně, který je na severní straně uzavřen ohradní zdí s branou (k ní jsou přistavěny dvě kůlny), na jižní straně hospodářským objektem a na východě stodolou. Zájezdní hostinec je zděná hladce omítnutá patrová budova postavená na obdélném půdorysu pod valbovou raženými pálenými taškami krytou střechou. Vnější (severní, západní a jižní) průčelí jsou krom soklu, korunní a kordonové římsy členěna v přízemí původně bosovanou slepou arkádou, v patře nárožními lisénami mezi nimiž probíhá pod okny balkánová pásová římsa. Okna jsou dvojitá ven a dovnitř otvíravá čtyřkřídlá šestitabulková, v přízemí osazená do mělkých mírně stlačeným obloukem zaklenutých nik (které vytváří výše zmíněnou slepou arkádu) a v patře mají (poměrně vysoko nad sebou) nadokenní římsu. Hlavní západní vstupní průčelí je jedenáctiosé. Střední osu tvoří velmi málo vystupující rizalit, ten má v přízemí dvojkřídlá levá dovnitř otvíravá rámová vrata průjezdu o šesti výplních s poutcem nad nímž je pevná část se čtyřmi výplněmi, to vše osazeno ve zděném ostění s kulovitými odrazníky zaklenutém stlačeným obloukem, nad tím torzo železné zeleně natřené markýzy. V patře má rizalit na nárožích lisény, okno má sdružené trojité (postranní okna jsou oproti výše popsaným úzká, pouze dvoukřídlá třítabulková), nadokenní římsa byla podpírána dvěmi volutovými konzolami, konzoly také v rozmezí rizalitu nesou vystupující část korunní římsy. V první, sedmé a desáté ose v přízemí jsou okna nahrazena dvoukřídlými rámovými dovnitř otvíravými dveřmi, v desáté ose o šesti výplních jinak o dvanácti výplních. V jedenácté ose místo okna výkladec s plechovou roletou. Severní boční průčelí je pětiosé, ve třetí ose v přízemí je okno slepé. Jižní boční průčelí je čtyřosé, v první ose v přízemí má místo okna výkladec s plechovou roletou. V přízemí mají zde slepé arkády zachovánu bosáž a v úrovni patek jejích oblouků oblounovou římsu. Dvorní východní průčelí je nižším rizalitem pod pultovou střechou děleno v patře na 3 + 4 okenní osy. V patře má rizalit plným obloukem zaklenuté dovnitř otvíravé jednoduché okno chodby, v přízemí dvoukřídlá pravá dovnitř otvíravá rámová vrata se čtyřmi plnými výplněmi a zasklená celkem čtyřiceti tabulkami, se sedmitabulkovým nadsvětlíkem, osazená ve zděném ostění s kulovitými odrazníky zaklenutém stlačeným obloukem, na jih od vrat jednokřídlé jednotabulkové okénko. Pod oknem ve třetí ose jsou v přízemí dveře s nadsvětlíkem v pískovcovém ostění, mezi nimi a výše uvedeným rizalitem nízký přístavek s dveřmi pod pultovou střechou. Interiér má dlážděný valeně segmentem zaklenutý průjezd, dřevěné stupně schodiště, chodby mají kamennou dlažbu, místnosti prkenné podlahy a rovné stropy s fabiony odsazenými jak od stěn tak od stropů.