dům

Zděný přízemní objekt postavený na obdélném půdorysu je situován ve svahu mezi hlavní silnicí a potokem Oleškou. Dům je severním okapovým průčelím orientovaný ke komunikaci. V trojdílné dispozici navazuje na východně orientovanou světnici síň a komorový díl. Do síně se vstupuje z jižního průčelí. Vstup orámovaný jednoduchým pískovcovým ostěním s nadsvětlíkem je osazen novodobými dveřmi. Jednotlivá průčelí jsou opatřena hladkou vápennou omítkou s nátěrem bílé barvy. Jižní průčelí obrácené směrem k potoku je tříosé, přičemž dvě okna osvětlují světnici a jedno komorový díl. Segmentově zakončené okenní otvory jsou opatřeny dvojitými dvoukřídlými okny dělenými do šesti tabulek. Okno komory je provizorně zabedněné. Na západním konci zápraží stojí dřevěná konstrukce záchodu a holubníku. Západní štítové průčelí směřuje ke kamennému mostu. Přízemí člení dvojice okenních otvorů. Provizorně zabedněné segmentově zakončené okno doprovází menší obdélné okénko vedoucí do přístavby druhého traktu. Asymetrický štít nese bohatě zdobenou lomenici. Ta je vodorovně členěna na dva předsazené pásy. Horní pás s dvojicí kruhových otvorů pokrývá klasovité deštění rozmístěné do čtyř vodorovných polí. Spodní pás je opatřen jednoduchým svislým bedněním s přelištováním. Plochu lomenice zdobí velké množství netradičních vyřezávaných prvků: květy, hvězdy, kapky a ptáčci. Severní průčelí je vůči navýšenému terénu hlavní silnice poměrně utopené. K průčelí příléhá přístavba druhého traktu komorového dílu, která pozměňuje sklon střechy, což se projevuje na asymetrickém tvaru západního štítu. K této přístavbě je připojena ještě menší novodobá přístavba. Východní štítové průčelí směřující do předzahrádky člení v přízemí dvojice segmentově zakončených oken s okenicemi. Štít je horizontálně rozdělen do dvou ploch. Horní plocha je klasovitě deštěná, kdežto spodní je ponechána s jednoduchým svislým bedněním s přelištováním. V ploše štítu nalezneme čtveřici větracích otvorů Sedlová střecha krytá taškami bobrovkami je nad štíty zvalbená. Na severní straně střechy je zhruba na středu půdorysu nasazen tahový komín z režného zdiva.