socha sv. Jana Nepomuckého

Polychromovaná plastika z hrubozrnného pískovce je vysoká cca 160 cm. Socha je nesena vysokým hranolovým soklem, který je shora i zdola sevřen deskami, jež jsou po obvodu římsovitě profilovány. V čele podstavce je oválný vavřínový věnec, ve kterém je letopočet 1713. Na podstavec byla v r. 1997 přemístěna kamenná kartuše s erbem Jeníšků z Újezda (v současnosti umístěna na OÚ v Měčíně). Boky vysokého podstavce zdobeny vyrytým zrcadlem tvaru psaníčkového sgrafita, jehož horní a dolní trojúhelník je vybarven červeně. Socha světce stojícího ve výrazném kontrapostu (jedna noha pokrčená) . Expresivní tendence jsou patrny v bohatě zřasené klerice a rochetě. Krátká, přes rameno přehozená kožešinová šuba je klidnější; použita jako kontrastní prvek k dramatizujícímu výrazu obličeje. Pravá, podél těla spuštěná ruka, přidržuje patu těžkého kříže, který směřuje diagonálně přes pas k pravému rameni a je k prsům přidržován rukou. Hlava s bohatým vlasem je silně zvrácena dozadu a nakloněna k levému rameni, kryta biretem. Široký obličej je orámován plnovousem. Kolem hlavy světce je svatozář.