sousoší Nejsvětější Trojice

Pískovcové sousoší nalezneme ve střední části obce vlevo od komunikace směřující na Vrchovinu. Celá plastika spočívá na cementové podestě ohrazené na půdorysu čtverce kovaným zdobným zábradlím s vrátky na pohledové (severní straně). Vrátka uvozují dva stupně z umělého kamene a betonový překlad přes příkop silnice. Na cementové podestě je umístěn nízký pískovcový stupeň, který nese nízký kvadratický sokl s nápisovou deskou na pohledové (severní straně). Na této desce je umístěn tesaný nápis: " Blahořečme Bohu Otci i Synu i Ducha svatému / Chvalme a vyvyšujme Jej na věky / Svatý, svatý, svatý svatý Pán Bůh zástupů. / Plna jsou nebesa i země slávy a velebnosti Jeho. / Posvěceno od veledůstojného pana faráře / P. Františka Říhy v Levíně, léta Páně 1896. / K oslavě nejsvětější Trojice Boží / postaviti dal pro památku / Antonín Zahradník se svou manželkou Kateřinou č.d. 38". Na sokl navazuje kvadratický dřík s neorenesanční stylizací pohledové (severní) strany. V ploše dříku lemované pilastry nalezneme niku orámovanou polosloupy a půlkruhovým obloukem s naznačeným klenákem. Prostor niky vyplňuje basreliéf sv. Antonína Paduánského držícího Ježíška a sv. Kateřiny Alexandrijské. Dřík pokračuje hlavicí s půlkruhově vzdutou římsou. Pohledová strana hlavice nese reliéfní zdobný pás, rostlinné rozviliny a rameno lucerny. Hlavice v horní části přechází v nástavec, který nese samotné sousoší Nejsvětější Trojice. Kristus sedící na skále podává pravou ruku Bohu Otci, který rovněž spočívá na skále, přičemž Kristus opírá levou a Bůh otec pravou nohu o glób situovaný mezi postavami. Kristus částečně oděný v nařasené tunice přidržuje pravou rukou kříž. Bůh otec v podobě starého muže s plnovousem oděným v nařasený plášť drží v levé ruce královské žezlo. Sousoší korunuje oblouk oblaků s plastikou holubice sv. Ducha situované na pozadí slunce z paprsků svatozáře. Na východní straně dříku je umístěna tesaná signatura: "J. Kuhn / H. Brusnice" .