litinový kříž

Dva stupně oktogonálního půdorysu nesou hranolový sokl, přecházející v horní partii do oktogonálního pilíře. Sokl je horizontálně rozdělený vyloženou profilovanou římsou, na nárožích je rozšířený o podpěrné pilíře orientované nakoso. Pilíře jsou zakončeny gotickými štíty s jeptiškou a věžičkami zdobenými kraby a kytkou. Stěny soklu na čelní straně nesou nápisy vložené do plastického rámu s gotickými prvky. Rám v nižší partii je obdélný, rám ve vyšší partii má tvar obdélníku s vysokým trojúhelníkovým štítem. Obdobně jsou řešeny boky a zadní strana soklu. Sokl je zakončen římsou s dekorem zubořezu u paty masivního litinového kříže s korpusem. Kristovo tělo je prověšeno do tvaru písmene Y, hlava natočena k pravému rameni , bederní rouška svázána u pravého boku. Vertikální břevno je zakončeno sedlovou stříškou zdobenou kraby a kytkou. Horizontální břevno je na obou koncích rozšířeno a dekorováno ornamentem. V křížení břeven je umístěn kvadrilob a nad ním nápisová páska INRI. Na podstavci litinového kříže se nachází třináctiřádkový německý nápis v novověké kapitále. MEIN CHRIST! ANS KREUZ/ MUSS DU DICH HALTEN/ VOM KREUZ TRÄUFELT/ TROST INS HERZ/ MUSST OFT ZUM KREUZ/ DIE HAENDE FALTEN/ DAS KREUZ SCHAFFT LIN,,/ DERUNG IM SCHMERZ.// GEWIDMET DURCH/ THERESIA/ SCHWED/ ANNO/ 1873.//