dům

Areál usedlosti čp. 75 stojí v centru města, jihovýchodně od Husova náměstí, na západní straně Dlouhé ulice. Tvoří jej dům čp. 75 s dvorem na jižní straně, který je na severní straně (za domem čp. 75) uzavřen býv. chlévy (dnes domem čp. 369), na východní straně ohradní zdí s branou a bývalými hospodářskými budovami (býv. čp. 255 - dnes vedeno jako zbořeniště a bez čp.), z nichž ta jižní (bez čp.) uzavírá dvůr i na jižní straně. Na východní straně uzavírají dvůr bývalé stodoly, dnes domky čp. 370, 371, 372, 373 a jeden bez čp. Dům čp. 75 je patrová zděná hladce omítnutá stavba postavená na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou krytou raženými pálenými taškami. Východní hlavní štítové průčelí je dvouosé, má hrubě omítnutý sokl, pásovou kordonovou a poměrně bohatě profilovanou korunní římsu. Na nárožích lisény s pásovou bosáží, dnes pouze v patře, ještě v roce 1997 i v přízemí. Původně (ještě roku 1970) byla v patře dvě dvojitá ven a dovnitř otvíravá dvoukřídlá čtyřtabulková okna osazená v líci fasády. Ta byla nahrazena jedním oknem trojdílným o to zase (okolo roku 2000) dvěmi jednoduchými dovnitř otvíravými segmentovými! okny s dvojskly dělenými jakoby na šest tabulek a osazenými do obdélných otvorů s pásovými šambránami. Nynější okna jsou blíže u sebe, než ta původní, čemuž byla přizpůsobena poloha na šířku situovaných dnes slepých oken v přízemí - původně bylo slepé pouze severní a místo dnešních pásových šambrán měly barokní šambrány s lištou. Štít (se soklem) byl dole čtyřmi lisénami rozdělen na tři části, střední obdélnou (s dvěmi k sobě přivrácenými volskými oky s pásovými šambránami) a dvě postranní - nahoře konkávně prohnutá křídla. Dnes jsou lisény oddělující střední část od křídel odstraněny. Nad střední částí ukončuje štít trojúhelný tympanon lemovaný římsami, dnes s mírně zjednodušenou profilací oproti původní. Jižní dvorní boční vstupní průčelí má pod zápražím přistavěné schodiště se zděným zábradlím do patra, kde na jeho podestě je zřízeno novodobé bedněné zádveří. Pod podestou jsou v líci schodiště osazena dvoukřídlá pravá ven otvíravá vysokým segmentem zakončená svisle bedněná vrata. Před schodištěm, na jeho východní straně, jsou v přízemí dveře a za schodištěm, na jeho západní straně, zamřížované okno a svlakové dovnitř otvíravé levé dveře, nad nimi v patře dvojice oken, jako v hlavním průčelí, ale bez šambrán. Severní boční průčelí je nečleněné a má pouze zhruba uprostřed jedno okno v patře. Dvůr má podél severní a západní strany dlážděnou komunikaci, na východní straně při domku čp. 255 je v dlážděné ploše studna, ostatní plocha by měla být zatravněna. Osazeny jsou zde rámy z ocelových trubek na šňůry na sušení prádla. Na východní straně, při jihovýchodním nároží domu čp. 75, uzavírala dvůr pilířová brána z níž se donedávna zachoval pouze jižní pilíř při dnes zbořeném domku čp. 255.