kontribuční sýpka

Sýpka stojí jako solitér ve vyvýšené dominantní poloze při SV okraji obce. Usazená zhruba na vodorovné ploše, při patě stěn trávník nebo betonem zpevněná plocha. Pozemek okolo objektu ohraničený drátěným plotem. Stavba má protáhlý obdélný půdorys s delší osou ve směru V-Z. Po výšce rozdělená na 4 nadzemní podlaží, dále ještě polosuterén pro umístění strojních zařízení. Podél celého severního průčelí otevřený plechový přístřešek; podobný přístřešek i u části východní fasády. V JZ nároží drobný jednopodlažní přístavek čtvercového půdorysu. Sedlová střecha s polovalbami, tašky bobrovky, vikýře ve tvaru volského oka, nad hřebenem provedeny ještě 2 věžovité čtyřboké nástavby se sedlovou stříškou a plechovým obložením. Sokl lehce předsazený s hrubší omítkou. Podélná průčelí končí zděnou římsou o deskovém základu s jednoduchým maltovým profilem. Omítky fasád štukové. Jižní průčelí rozděleno širokými lisénami na 5 polí, čela lisén kvádrovaná. Na severní fasádě členění podobné, středové lisény zde tvoří široký pás po celé výšce průčelí, při okrajích štítových fasád také široké kvádrované lisény. Zdivo stěn z lomového kamene; sporadicky užity cihly. Západní štít zděný lichoběžný, omítka hladká, pod rameny plastický pás ukončený dole půleliptickým obloukem. V ploše široké termální okno rozdělené dvěma pilířky s mřížemi. Východní štít řešený stejně. Jižní fasáda – do přízemí 3 obdélné vstupy a šest ležatě obdélných oken s mřížemi. V 1. až 3 patře symetricky rozmístěno 9 stejných oken. Západní fasáda – ve všech podlažích symetricky 2 ležatě obdélná okna se zděným ostěním a do polosuterénu ústí 2 ležatě obdélné větrací otvory. Severní fasáda – v ose do přízemí pravoúhlý vstup; zděné ostění. V přízemí 8 ležatě obdélných oken. V 1. až 4. patře 9 stejných oken. Do polosuterénu 8 nízkých obdélných otvorů se zděným ostěním; otvory předělené uprostřed šířky pilířkem. Východní fasáda – uspořádání oken stejné jako na západě.