dům

Areál usedlosti čp. 20 a čp. 77 stojí v centru města, východně od Husova náměstí, na západní straně Dlouhé ulice. Tvoří jej dům čp. 20 s dvorem na jižní straně, který je na východní straně (mezi domem čp. 20 a bývalou sýpkou čp. 77) uzavřen ohradní zdí s brankou (ke zdi je přistavěna malá kůlna) a ve východní části jižní strany dvora stojí bývalá sýpka čp. 77. Za domem čp. 20, na jeho západní straně uzavírá dvůr ohradní zeď s branou I. na níž navazuje (na západní straně dvora) hospodářská budova a dále v západní části jižní strany dvora stodola. Na jižní straně této stodoly (a na jižní straně sousední bývalé sýpky) je dnes zatravněná plocha na jejíž západní straně stojí kůlna a na východní straně ohradní zeď s branou II., která stojí v jihovýchodním koutě areálu. Dům čp. 20 je zděná omítnutá budova postavená na obdélném půdorysu pod polovalbovou střechou (se čtyřmi volskými oky na jižní straně) dvojitě krytou pálenými bobrovkami na řídké laťování. Ve východní menší části je přízemní, v západní části patrová. Hlavní východní štítové hladce omítnuté přízemní dvouosé průčelí je završeno lichoběžníkovým štítem lemovaným profilovanými římsami z nichž korunní o profilaci z větší části přišla. Ve středu štítu je průduch ve tvaru termálního okna rozděleného omítnutými cihlami do obrazce zářícího božího oka. Okna jsou zde dvojitá dvoukřídlá šestitabulková ven a dovnitř otvíravá osazená v líci fasády v profilovaných šambránách s dosti plochými profilovanými podokenními římsami. Jižní dvorní vstupní hladce omítnuté průčelí je v přízemní části dvouosé (okna jako v hlavním východním průčelí, ale pouze s pásovými šambránami) a má zde profilovanou korunní římsu. Ve větší patrové západní odsazené části se zápražím je průčelí osmiosé, přičemž otvory nejsou většinou pod sebou. V pravoúhlém odsazení je malá segmentem zaklenutá nika obdélného půdorysu. V přízemí jsou ve 2. a 8. ose dovnitř otvíravé levé dveře, v 1. ose okno sýpkového typu, ve 3. ose dovnitř otvíravé jednoduché jednokřídlé novodobé okno a ve 4., 5. a 6. ose je po dvojitém ven a dovnitř otvíravém dvoukřídlém čtyřtabulkovém okně lícujícím s fasádou. V 7. ose jsou z latí zbité ven otvíravé levé dveře od sklepa, osazené v dřevěné zárubni, před nimiž je cihelná dlažba zápraží snížena o dva schodišťové stupně. V patře jsou v 1., 4., 6., 7. a 8. ose okénka sýpkového typu a ve 2., 3. a 5. ose dveře ústící na pavlač (se svisle bedněným zábradlím) přístupnou ze západu po schodišti o čtrnácti stupních. Severní hrubě omítnuté průčelí má profilovanou korunní římsu a též v hlazené omítce provedenými lisénovými rámy je rozděleno do pěti polí. Otvory jsou ve druhém poli (nahoře u západní lisény ležaté okénko sýpkového typu v hlazené šambráně a pod ním okno - jednoduché dvoukřídlé čtyřtabulkové ven otvíravé uvnitř opatřené svisle bedněnou okenicí), ve čtvrtém poli je průduch od přízemní místnosti, liséna mezi čtvrtým a pátým polem je nahoře přerušena ležatým okénkem sýpkového typu a totéž okénko je uprostřed délky pátého pole - zde s hlazenou šambránou. V pátém poli jsou k tomu dva průduchy od přízemních místností. Západní štítové (dříve hrubě omítnuté, dnes hlazené) průčelí (s dvěmi průduchy od přízemní místnosti) má hlazený lichoběžníkový štít oddělený pásovou též hlazenou římsou. Dvůr, převážně před jižním průčelím domu, je u brány na severu a před hospodářskou budovou na západní straně vydlážděn, zbytek plochy je zatravněn.