socha sv. Cyrila

U jižního průčelí lodi kostela Nejsvětější Trojice je spolu s protějškovou sochou sv. Metoděje a plastikou sv. Jana Nepomuckého situována kamenná (pískovcová) socha sv. Cyrila na architektonicky bohatě členěném soklu. Kamenný (pískovcový) sokl tvoří dvě předstupující odsazené základové desky nesoucí jednou odstupňovanou hranolovou podnož, na kterou nasedá zvonovnice s oblounem. Ústřední vysokou hranolovou část soklu flankují volutová křídla s okrajovou lištou a s horizontálními rytými linkami. Čelní a zadní stranu lemují zalamované profilované rámy. V čelní vpadlině je vyryt nápis: Svatý Cyrile / nedej zahynouti nám / ani budoucím!. V zadní vpadlině se nachází rytý nápis: Na památku / Milostivého léta / 1901. Sokl zakončuje oblounová lišta a bohatě profilovaná římsa s motivy oblounů a zvonovnic. Plint sochy tvoří jednoduchá hranolová deska, která nese figuru světce v mírně podživotní velikosti. Sv. Cyril je zpodobněn v konvenčním ikonografickém pojetí. Frontálně komponovaná postava je podána v mírném kontrapostu, s volnou levou nohou. Pravou pokrčenou ruku světec pozvedá k žehnajícímu gestu, levá ruka, která byla rovněž ohnuta, je uražena v zápěstí. Lze předpokládat, že přidržovala procesní kříž. Sv. Cyrila halí mnišský hábit s kapucí, na hlavě spočívá mitra. Štíhlou protáhlou tvář podanou en face rámuje dlouhý plnovous zastřižený do špičky a delší vlnité vlasy. Materiál: pískovec