stodola

Areál usedlosti čp. 20 a čp. 77 stojí v centru města, východně od Husova náměstí, na západní straně Dlouhé ulice. Tvoří jej dům čp. 20 s dvorem na jižní straně, který je na východní straně (mezi domem čp. 20 a bývalou sýpkou čp. 77) uzavřen ohradní zdí s brankou (ke zdi je přistavěna malá kůlna) a ve východní části jižní strany dvora stojí bývalá sýpka čp. 77. Za domem čp. 20, na jeho západní straně uzavírá dvůr ohradní zeď s branou I. na níž navazuje (na západní straně dvora) hospodářská budova a dále v západní části jižní strany dvora stodola. Na jižní straně této stodoly (a na jižní straně sousední bývalé sýpky) je dnes zatravněná plocha na jejíž západní straně stojí kůlna a na východní straně ohradní zeď s branou II., která stojí v jihovýchodním koutě areálu. Stodola je zděná hladce omítnutá přízemní budova postavená na obdélném půdorysu pod sedlovou střechou krytou pálenými bobrovkami dvojitě na řídké laťování. Hlavní severní dvorní průčelí je pod profilovanou korunní římsou lisénovými rámy rozděleno do pěti polí (5. pole je necelé), přičemž každý tento rám má nahoře pod rovným pasem ještě pás segmentový. Na třech středních lisénách, v místech nasazení segmentových pasů, jsou ploché reliéfy. Na střední liséně reliéf zobrazuje zářící boží oko v trojúhelníku zakončeném nahoře latinským křížkem, na postranních lisénách jsou to mandorlové kartuše s vavřínovými ratolestmi po stranách s rozděleným letopočtem: na východní liséně “18” a na západní “91”. V 1. a 4. poli byla ven otvíravá pravá dvoukřídlá svisle bedněná segmentová vrata s vrátky v západním křídle - ve 4. poli dnes vrata chybí. Jižní průčelí je pod profilovanou korunní římsou lisénovými rámy rozděleno do šesti polí, přičemž první dvě pole jsou užší a z větší části zakryta přistavěnou kůlnou. Ve 3. a 6. poli jsou vrata jako v severním průčelí. Východní a západní boční štítová průčelí jsou bez členění, pouze východní má odsazený štít a odsazení je kryto pálenými bobrovkami. V interiéru je pozoruhodný Rankův krov.