ohradní zeď s branou II.

Areál usedlosti čp. 20 a čp. 77 stojí v centru města, východně od Husova náměstí, na západní straně Dlouhé ulice. Tvoří jej dům čp. 20 s dvorem na jižní straně, který je na východní straně (mezi domem čp. 20 a bývalou sýpkou čp. 77) uzavřen ohradní zdí s brankou (ke zdi je přistavěna malá kůlna) a ve východní části jižní strany dvora stojí bývalá sýpka čp. 77. Za domem čp. 20, na jeho západní straně uzavírá dvůr ohradní zeď s branou I. na níž navazuje (na západní straně dvora) hospodářská budova a dále v západní části jižní strany dvora stodola. Na jižní straně této stodoly (a na jižní straně sousední bývalé sýpky) je dnes zatravněná plocha na jejíž západní straně stojí kůlna a na východní straně ohradní zeď s branou II., která stojí v jihovýchodním koutě areálu. Ohradní zeď s branou II. stojí na východní straně dnes zatravněné plochy jižní části areálu usedlosti. Větší část zdi stojí na východní straně zahrady na p. p. č. 29, tato část je postavena znovu při poslední opravě v letech 2005 - 2011. Zeď je ve své původní u brány zalomené části postavena z cihel, původně hrubě omítnuta a korunu měla krytou na plocho položenými cihlami se sklonem k západu či k severu, dnes je celá zeď hladce omítnutá a korunu má krytou pálenými bobrovkami. Brána (na jižní straně zdi) je pilířová s novodobými plechovými dvoukřídlými dovnitř otvíravými vraty svařenými z ocelových trubek. Pilíře jsou vyzděny z cihel na obdélném půdorysu s vybráním pro osazení vrat, nahoře jsou zakončeny pásovou římsou a krycí deskou.