kostel Nejsvětější Trojice

Na návsi v jádru bývalé samostatné obce Dědice situovaná jednolodní, orientovaná stavba obdélného půdorysu s hranolovou čtyřbokou věží vystupující v podobě středního rizalitu ze vstupního průčelí a s odsazeným trojboce ukončeným presbytářem, na který v ose navazuje sakristie vybudovaná na čtvercovém půdorysu. Sedlová střecha lodi přechází nad presbytářem v půljehlan, sakristii kryje sedlová střecha, věž náročně pojatá báň; na komolý čtyřboký jehlan nasedá osmiboká helmice zvonovitého tvaru, která vynáší otevřenou lucernu a vrcholovou hrotnici s makovicí a dvouramenným železným křížem. Motiv otevřené lucerny vrcholící hrotnicí, makovicí a křížem se opakuje ve formě sanktusníku osazeného nad presbytářem. Dominantním motivem hlavního průčelí je v ose vystupující rizalit věže, která je ze dvou třetin zakomponována do hmoty lodě. Po stranách rizalitu je vždy jedna okenní osa; na severní straně jsou nad sebou prolomeny tři a na jižní straně dva pravoúhlé okenní otvory bez zdobných prvků. Pravoúhlý hlavní vstup rámuje plastická plochá šambrána s ušima a kapkami, která vynáší pilastry a segmentový fronton obohacený o reliéf Božího oka ve svatozáři. Nad vstupem je v ose situován oválný okenní otvor zdůrazněný plastickou šambránou s okrajovou lištou a klenákem v podobě lastury. Fasádu průčelí dekorují na nároží včleněné pilastry vysokého řádu na podnožích, s oblounovými patkami a římsovými hlavicemi, které vynáší výrazně vysazenou profilovanou kordonovou římsu. Nad kordonovou římsou vyrůstá převýšená horní třetina věže flankovaná volutovými křídly. Její spodní část ohraničenou vyloženými římsami akcentuje lisénový rám, v jehož středu se nachází pravoúhlé obdélné okno. Zvonové patro je prolomeno čtyřmi (na východní straně slepým) okenními otvory se segmentovým záklenkem, parapetní římsou a šambránou, které chrání dřevěné lamelové okenice. Fasádu zvonového patra dekorují pilastry s iónskými hlavicemi a návojové profilované římsy se závitnicemi, do nichž jsou zasazeny kruhové ciferníky hodin. Vedle hlavního vstupu západního průčelí jsou obě boční průčelí ve čtvrtém poli od západu prolomena vedlejšími vstupy (severní v současnosti slepý). Pravoúhlé vstupní otvory flankují pilastry s římsovými hlavicemi, které vynáší segmentový fronton. Jižní a severní průčelí lodi má po pěti okenních osách. Čtyři okenní otvory vrcholí ustupujícím segmentovým záklenkem a jsou zdůrazněny plastickými plochými šambránami s okrajovou lištou, kapkami a klenákem. Na nárožích jsou v jedné ose nad sebou prolomeny dva pravoúhlé okenní otvory akcentované plastickou plochou šambránou s okrajovou lištou a ušima. Jižní a severní strana presbytáře má po jednom okenním otvoru s ustupujícím segmentovým záklenkem a špaletovým rámem s okrajovou lištou, kapkami a klenákem. Jižní a severní fasádu lodi a fasádu presbytáře horizontálně člení předstupující průběžný sokl, vyložená profilovaná kordonová a korunní římsa, které vymezují podstřešní zónu kladí. Vertikálně je fasáda rytmizována pomocí pilastrů, na nárožích zdvojených, s oblounovými patkami a římsovými hlavicemi. Přístavek sakristie je na severní straně prolomen pravoúhlým vstupním otvorem. Jižní průčelí sakristie má jednu a východní průčelí dvě okenní osy; pravoúhlé okenní otvory zdůrazňují plastické ploché šambrány s okrajovou lištou. Fasádu sakristie člení předstupující průběžný sokl, lisénové rámy a vyložená profilovaná korunní římsa. Východní průčelí zakončuje tvarovaný, v horní části probraný štít ukončený profilovanou římsou, v jehož středu je prolomen oválný okenní otvor rámovaný profilovanou šambránou. Interiér: Interiér lodi je zaklenut čtyřmi poli placek na pasech nesených mohutnými přízedními polopilíři, které akcentují pilastry s iónskými hlavicemi, kládí a výrazně vyložené římsy. Presbytář zakončuje jedno pole plackové klenby a koncha v závěru. Hudební kruchta konvexně vyložená do lodi a nesená dvěma čtyřbokými hranolovými pilíři je podklenuta třemi poli placky na pasech. Sakristie je zaklenuta zrcadlovou klenbou. Materiál: Zděná cihlová omítaná stavba s dřevěným krovem a dřevěnými výplněmi otvorů, střešní krytinu lodě, presbytáře a sakristie tvoří taška – bobrovka, střecha věže je kryta plechem.