dům

Dům stojí severně od Malého náměstí, ve střední části VPR Trávníky. Dům tradiční trojdílné dispozice, komorového typu, v obou krajních dílech s dvoutraktovým uspořádáním. Přízemní objekt na obdélném půdorysu, objekt je z části podsklepen pod západním dílem. Interiér: Světnice domu se zděnou štítovou (západní) a jižní stěnou, severní stěna roubená; v obou traktech s dvojicí stropních trámů. Síň s rovným, hladce omítaným podhledem. Ze síně vedou do všech traktů samostatné dveře, v zadní (severovýchodní) části síně schodiště na půdu. Komorový díl původně celý roubený (severovýchodní komora přezděna), plochostropý. Podkroví bylo zobytněno. Exteriér: Hlavní západní štítové průčelí domu zděné, hladce omítnuté, s trojicí okenních os. (Dům je postaven ve svahu, západní průčelí je díky terénu "patrové" /s viditelným suterénem/). V suterénu byly nově proraženy dveře, okna "patra" domu obdélná jednokřídlá jednotabulková osazena do špalety, ve střední ose okno zaslepeno. Štít dvouetážový dvouosý obložený břidlicovými šablonami. V dolním poli, na krajích dvojice čtvercových průduchů, v ose štítu osazena dvojice obdélných jednoduchých jednokřídlých čtyřtabulkových oken, mezi nimi vyskládán z břidlicových - půlkruhem zakončených šablon - motiv trojúhelníku. Mezi průduchy a okénky je na každé straně štítu vyskládán obrys půlkruhem zakončené niky. Horní pole štítu s dvojicí průduchů, mezi nimiž je destička s iniciálami JH, pod níž je opět nika, tentokrát vyskládána z břidlicových, půlkruhem zakončených šablon. Pole štítu v dolních částech ukončena řadou velkých břidlicových šablon, břidlicí vyskládáno také okřídlí celého štítu. Vstupní jižní podélné průčelí v části světnice (jihozápadní část) zděné, v jihozápadní části /od vstupních dveří/ roubené. Ve zděné části trojice oken /totožných s okny Z štítu/, vstupní dveře novodobé, jednokřídlé, rámové s prosklenými výplněmi. V jihozápadním nároží roubená komora, roubení na zděné podezdívce, nárožní vazba roubení překryta svislými prkny. Východní štítové průčelí domu s uplatněním roubené konstrukce komory a zděným druhým traktem. Okna obdélná, dvojitá, dvoukřídlá, dvoutabulková, osazena do špalet, lemována dřevěnými šambránami s dekorativním parapetním a nadokenním prknem. Štít domu dvouetážový, členěný do třech horizontálních polí; dvouosý. Spodní díl bedněn svisle s krycími lištami, s dvojicí, na šířku orientovaných, dvoukřídlých, dvoutabulkových oken, osazených do hlubokých špalet. Horní etáž členěna do dvou horizontálních polí; spodní pole bedněno klasovitě, horní pole bedněno střechovitě; bednění s krycími lištami. Každá s etáží ukončena vyřezávaným lemem, horní etáž celá lemována vyřezávaným lemem. Severní podélné průčelí s vysokou zděnou podezdívkou sahající nad parapety oken a pohledově uplatněným roubením v severozápadní části. V roubené části (světnice) je do špalet osazena dvojice oken; obdélných dvojitých dvoukřídlých dvoutabulkových, která jsou lemovaná jednoduchou dřevěnou šambránou. V šířce středního dílu je k průčelí přistavěna zděná přístavba /se sociálním zařízením/ a s pultovou střechou. Ve zděné severovýchodní části průčelí osazeno do špalety jedno okno. K severnímu průčelí je přistavena bedněná kůlna s pultovou střechou, svislé bednění s krycími lištami. Střecha sedlová, s šedými eternitovými šablonami. Stavební vývoj: Dle Topografie: "roku 1780 koupil Ferdinand Maischeider od Magistrátu kus obecního gruntu pro staveniště za 15zl.30kr." a "1807 Augustin Maischeider, mistr soukenický koupil od otce F.M. dům na trávníkách a zahradu." (SOkA Jablonec nad Nisou, Pozůstalost F.Sochora, karton č. 6, inv. č. 14, Sochor, František: Topografie domů podle čísel popisných). Dům byl na této parcele postaven na konci 18. stol., na mapě SK z roku 1843 je vyznačen žlutě /spalný materiál/. Současná stavba asi z poč. 19. století, s úpravami z druhé poloviny 19. stol. (např. obložení štítu a střechy břidlicí, omítnutí štítové stěny apod. Novodobé úpravy, např. přezdívání roubených stěn, pochází z 2. poloviny 20. století /komora ve východní části domu: 1997 zřícena konstrukce roubení, pak vyzděno/, výměna oken (po roce 1983), adaptace interiéru/.