venkovský dům

Samostatně stojící přízemní omítaná roubená stavba na kamenné podezdívce, na mírně obdélném půdorysu. Stavení situováno do svahu pod kostelem, terén ze západu a severozápadu vyrovnává tarasní zídka z lomového kamene. U severozápadního nároží chalupy v tarasní zídce schodiště. Střecha sedlová jednostranně polovalbová pokrytá eternitovými šablonami, se štítovou orientací do ulice. Štítové průčelí do ulice o třech okenních osách (2-1). Před průčelím v tarasní zdi schůdky s kamennými a nověji vloženými betonovými stupni. Okna obdélná šestitabulková, v líci stěny. Stěna cca ve dvou spodních třetinách mírně eskarpově skosena. Okno ve třetí ose od severozápadního nároží širší než okna ve zbylých osách. V horních nárožích křížení trámů roubení. Mezi druhou a třetí osou od severozápadního nároží vystupují ze stěny zhlaví horních trámů roubení. Pološtít předsazený na zhlavích trámů, obložený svisle kladenými prkny, spáry kryjí lišty. Přesah střechy kryt ozdobně profilovanou fošnou. V pološtítu dva klíčové větrací otvory. Střecha ukončena polovalbou. Pod polovalbou ze štítu na stranách vystupuje po jednom zhlaví středové vaznice krovu, zhlaví kryta fošnou. Podélné průčelí do zahrady celkem o dvou osách, s mírně zvýšeným kamenným zápražím. V ose k severozápadnímu nároží obdélné šestitabulkové okno v líci stěny. Ve druhé ose obdélný vstup s jednokřídlými novodobými částečně prosklenými dveřmi. Okap předsazený na stropnicích kryje zápraží z neomítaného lomového kamene. U vstupu zápraží zvyšuje a mírně půdorysně rozšiřuje několik stupňů schodiště. Druhé štítové průčelí bez otvorů, štít trojúhelný obložený svisle kladenými prkny.