sousoší Korunování Panny Marie

Sousoší Korunování Panny Marie je situováno ve středu obce Chlum, na vyvýšeném terénu zpevněném kamenným tarasem s horní betonovou deskou, po pravé straně komunikace vedoucí z Chlumu na horu Tábor, naproti bývalé hospodě. Je obehnané plůtkem z dřevěných latí natažených mezi pískovcovými sloupky. Sousoší je vytesáno z okrového pískovce. Nízký kvadratický sokl nasedá na tři hranolové pískovcové stupně, z nichž horní je na čelní a bočních stranách profilován. Sokl přechází v zúžený čtyřboký dřík s dolními volutovými křídly, zakončený mohutnou bohatě profilovanou římsou s palmetovým pásem a dvaceti hlavičkami dvojic andílků na čelní a bočních stranách. Na římsu nasedá dvoustupňový profilovaný nástavec se zubořezem sloužící jako podnož pro vrcholové sousoší Korunování Panny Marie. Na čelní straně nástavce jsou vytesány dvě reliéfní okřídlené hlavičky andílků a pod nimi v tympanonu Boží oko. Sokl je na čelné straně opatřený oválnou věncovou kartuší a zbylé tři strany soklu zdobí jednoduché vpadlé elipsovité kartuše. Dřík je ze všech čtyř stran opatřený mělkými nikami orámovanými lisenou, které zdobí nízké, plasticky kvalitně propracované reliéfy světců. Na čelní, jižní straně je osazen reliéf sv. Jana Nepomuckého. Světec je s vousem, oděný ve splývavém kněžském rouchu s pláštěm přes ramena, na hlavě má biret. V pravé ruce drží krucifix, v levé ruce, ohnuté v lokti a položené na prsou svírá palmovou ratolest. Nad nikou jsou střapce, pod ní vinné hrozny s listy a po stranách rostlinné úponky. Zbylé niky jsou ozdobeny jemným rostlinným ornamentem. Na pravé, východní straně je umístěn reliéf sv. Václava. Světec je s vousem, oděný v knížecím rouchu, ve vysokých botách, s korunou na hlavě. V pravé ruce svírá praporec ozdobený křížem a v levé drží korouhev, o kterou se opírá. Na levé, západní straně se nachází reliéf sv. Františka Serafínského. Světec je oděný ve splývavém františkánském rouchu přepásaném v pase, se zavěšeným růžencem. V pravé ruce, na které má položenou lidskou lebku, drží u srdce knihu, v levé ruce, ohnuté v lokti, svírá lilii. Na zadní, severní straně je umístěn reliéf sv. Floriána. Světec je oděný v rytířském rouchu s vysokými botami a pláštěm přes ramena, na prsou sepnutým sponou. Na hlavě má korunu. V pravé ruce svírá korouhev s praporcem. V levé ruce drží vědro s tekoucí vodou, kterou hasí hořící dům stojící u světcovy levé nohy. Vrcholové sousoší je tvořeno sochami Boha Otce, Syna a Ducha svatého, kteří v oblačném kruhu korunují Pannu Marii. Panna Marie sedí uprostřed ve splývavém jednoduchém rouchu, prostovlasá, ruce má sepjaté v modlitbě. Vlevo od ní sedí Ježíš Kristus (Syn), oděný v bederní roušce, vousatý, prostovlasý. Pravou rukou přidržuje jednoduchý kříž, který má opřený o levé rameno. Levou rukou drží korunu nad hlavou Panny Marie. Na pravé straně sedí Bůh Otec oděný v jednoduché splývané drapérii, s dlouhými vousy, prostovlasý. Na klíně má položené říšské jablko, které přidržuje levou rukou. Pravou rukou drží korunu nad hlavou Panny Marie. Nad jeho hlavou je trojúhelníková svatozář. Nad korunou Panny Marie se vznášejí oblaka, v jejichž středu je holubice, jako symbol Ducha svatého, orámovaná paprsky svatozáře ve formě kovové pozlacené apliky. Na zadní straně sousoší je rytý nápis: „Odewzdáwají se Občané Chlumsstí se swými ro- / dinami, se svými potomky i se wssím jměním swým / pod ochranu a na mocnou přímluvu Neyblahoslawe- / nějssí Královny Nebeské Marye Panny. / Tuto sochu z důchodů obecních postawili, a w těchtež / důchodech na wssecky budoucí časy pojistili w Chlumě / na den Nanebevzetí Panny Marye 18 srpna 1851“. Na zadní straně hlavice byl nápis odsekán. Na zadní straně dříku nad nikou velice špatně čitelný nápis psaný černou barvou: „Opraveno r. 1929“.